IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
18:48 | 17 юни 2015
Обновен: 10:49 | 17 май 2024

Учените доказаха, че жените са по-силният пол

Ако една майка има дефектни гени, те се предават на сина ѝ, но не и дъщерята, твърдят експерти

По материала работи: Слав Велев
Учените доказаха, че жените са по-силният пол

Жените живеят по-дълго от мъжете. Но това не се дължи на факта, че мъжете работят или пият повече, а на ДНК-то, което са получили от майките си. Експертите по генетика наричат това „майчино проклятие“ – дефектните гени могат да причинят здравословни проблеми у мъжете.

 

Според учените това показва, че всъщност мъжете са по-слабия пол и това може да обясни защо жените често ги надживяват. Статистически погледнато, изследователите може и да са прави. Според данни на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, жените в ЕС живеят средно с по 5,5 години по-дълго от мъжете.

 

Проучването е проведено от Университета на Отаго в Нова Зеландия. Учените там са изследвали плодови мушици и риба повече от десет години и резултатите им показват, че мутациите в ДНК увреждат само, когато се предават от майка на син.

 

„Гледам на мъжете като на еволюционна задъдена улица по отношение на митохондриалната ДНК. Получаваме я от майките си, но не я предаваме на децата си - просто трябва да се възползваме максимално от това“, казва професор Нийл Гемел от Университета в Отаго, цитиран от в. „Дейли мейл“.

 

Дъщерите са „имунизирани“ срещу дефектните гени, предадени от майките им. Въпреки това, ДНК-то може да доведе до развитие на сърдечни, мозъчни, мускулни и нервни проблеми при синовете.

 

Гемел изказа тези твърдения на годишната конференция на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология, която се състоя в Лисабон.

 

„Наричам го проклятието на майката - предполагам, това е злополучна случайност при наследствеността от майките, която означава, че мъжкото потомство е прокълнато или надарено с неоптимални митохондриални типове, тъй като такова ДНК не причинява никакви проблеми при жените“, добави той.

 

Въпреки това, Гемел споменава, че и други фактори трябва да се вземат под внимание, за да се обясни защо статистически жените живеят по-дълго от мъжете. А и за лошия си късмет мъжете не могат да обвиняват просто лошите гени, казва той.

 

„Разликата в продължителността на живота е само 2 до 5 години. Не е огромна и има най-различни други фактори, които допринасят за по-краткия ни живот, като например факта, че мъжете обикновено не ходят на лекар и крият проблемите си“.

 

 

Източник: RT News, ФРБ.bg

Коментари

Новини Варна