IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Лайфстайл
16:45 | 29 декември 2023
Обновен: 22:25 | 28 април 2024

Най-честите шофьорски грешки по новогодишните празници

Някои от тях могат да причинят сериозни проблеми на автомобила

По материала работи: Слав Велев
Най-честите шофьорски грешки по новогодишните празници

Коледните и Новогодишните празници често предизвикват суматоха у хората, които водят до бъдещи проблеми. Това се отнася и за шофьорите, чиито действия може да нанесат сериозни увреждания на автомобилите им, пише AutoMedia. Ето някои от най-често срещаните от тях:

1. Миене на автомобила

Най-честата грешка е безразсъдното миене на колата преди празниците. Ако желанието да посрещнете Нова година с чиста кола продължава, експерти съветват да измиете колата поне един ден предварително. Карайте по-дълго или оставете колата в топло помещение - това ще даде време на влагата да се изпари от пукнатините между панелите на каросерията. Когато водата замръзне, тя може буквално да прекъсне връзките между частите.

2. Забравен акумулатор

Времето по това време на годината обикновено е студена и след дълъг период на паркиране изтощеният акумулатор често се превръща в доста неприятна изненада. Методите за „спасяване“ на батерията са различни, като зависят от самото състояние на акумулатора, както и от възрастта на автомобила.

3. Поставяне на колата на ръчна спирачка

Третата грешка е поставянето на колата на ръчната спирачка. По време на зимните празници може да има резки промени в температурата и влажността. Резултатът от това действие често е замръзване на накладките към дисковете или барабаните.

4. Неправилно паркиране

Увлечени в суматохата около празниците много шофьори не обръщат внимание на това как са паркирали. Експерти съветват колата да се паркира с предната част към изхода от паркинга. Това прави много по-удобно решаването на различни проблеми с автомобила. Например така е много по-удобно да се подаде ток от друг автомобил, ако се наложи. Или колата да бъде изтеглена върху платформа, ако получи повреда и не може да се кара.

5. Пренебрегване на снега

Ако паркирате колата си на място, което не е почистено от сняг, трябва да отделите няколко минути и осигурите лесно излизане. Дори и да бъде почистено по-късно, ще бъде много по-лесно да пробиете рохкав сняг, отколкото замръзнал сняг.

6. Липса на грижи за стъклата и чистачките

За да предотвратите заледяването на предното стъкло, по-добре е да го покриете със специална фолио, прикрепено към страничните огледала. След като се върнете, ще трябва само да премахнете снега от него - стъклото е чисто и чистачките не са замръзнали към него.

Друг вариант е поставяне на коркови тапи под рамената на чистачките. Размерът на празнината не е толкова важен - основното е, че четките не докосват стъклото. Тогава те няма да замръзнат и няма да се отлепват, което може да доведе до скъсване.

Не забравяйте да проверите дали превключвателят на чистачките на предното стъкло не е оставен в положение „включено“. В противен случай, когато завъртите ключа за запалване и дадете контакт, чистачките ще се опитат да се освободят от ледения плен и тогава може да изгори предпазителят или дори електрическият мотор.

7. Изключване на автоматичното стартиране

Ако колата има функция за автоматично стартиране на двигателя, която се активира според температурата, тя трябва да бъде изключена. Поради редовното стартиране на двигателя разходът на бензин ще се увеличи. И това не е единственият проблем - много по-опасно е, че по време на режима на загряване маслото е силно разредено с неизгорял бензин и престава да изпълнява правилно своите защитни функции.

Поради чести температурни промени и без подходящо загряване, много влага кондензира в изпускателната система. Тя замръзва по стените на изпускателните тръби и дори може да блокира пътя на изгорелите газове. В този случай колата просто няма да запали.

8. Несушене на стелките

Ако стелките в колата не са гумени, а от материал, които попива влага, вземете ги вкъщи. По време на празниците те ще имат време да изсъхнат. Ако стелките са гумени, локвите от тях също задължително трябва да бъдат премахнати.

Още любопитни новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна