IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
11:00 | 31 декември 2023
Обновен: 23:09 | 28 април 2024

Българка ще е концертмайстор в Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Цигуларката Албена Данаилова е първата жена, удостоена с тази чест

По материала работи: Ставри Таргов
Българка ще е концертмайстор в Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Снимка Wiener Philharmpniker, nytimes.com

Българка ще е концертмайстор в Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Цигуларката Албена Данаилова е първата жена, удостоена с тази чест, съобщава БНР.

Това обяви на сайта си Виенската филхармония, а New York Times публикува интервю с българката.

Албена Данаилова е позната у нас като концертиращ цигулар. Живее във Виена от 2008 г. Преди това свири в оркестъра на Баварската опера в Мюнхен и постепенно си проправя път от втора цигулка до първа цигулка, а след това и до концертмайстор. От 2008 г. свири в щатния състав на Виенската филхармония. От 2011 г. е един от четиримата постоянни концертмайстори.

По традиция програмата за култура и образование на БНР излъчва директно Новогодишния концерт на Виенската филхармония – едно от най-популярните музикални събития в света. В първия ден на 2024 г. това ще се случи за 37-и път с великолепния Кристиан Тилеман на пулта.

Още първата пиеса в програмата е премиерна за Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Това е "Марш на ерцхерцог Албрехт" от родения в Прага австрийски композитор Карел Комзак-син.

Още една премиерна изненада – галопът "Честита Нова година" на датчанина Ханс Кристиан Лумпи. Разбира се, в Златната зала на Музикферайн ще звучат любимите валсове, маршове, полки и галопи на всички композитори от фамилията Щраус, както и на Йозеф Хелмесбергер и Карл Михаел Цирер.

Снимка Wiener Philharmpniker, nytimes.com

Коментари

Новини Варна