IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Лайфстайл
16:24 | 22 февруари 2024
Обновен: 11:01 | 28 април 2024

Важно за всички с Android: Незабавно изтрийте тези 5 приложения

Собствениците на Samsung Galaxy трябва да бъдат особено нащрек

По материала работи: Слав Велев
Важно за всички с Android:  Незабавно изтрийте тези 5 приложения

Снимката е илюстративна: HTC Android

Потребителите на Android бяха предупредени да изтрият пет приложения, заразени със злонамерен софтуер, а собствениците на Samsung Galaxy трябва да бъдат особено нащрек.
 
Приложенията, изтеглени от Google Play Store, крият особено неприятен бъг, наречен Anatsa, банков троян.
 
Този троянски кон е вирус, който е способен да извършва действия от името на жертвата, без тя дори да знае – включително да тегли пари от банковата ви сметка.


 
Експерти от компания за сигурност, казаха, че приложенията представляват сериозна заплаха за потребителите на Android – и по-конкретно тези със Samsung Galaxy
 
„Злонамереният AccessibilityService беше пригоден да взаимодейства с потребителския интерфейс на устройства на Samsung, което означава, че само потребителите на Samsung са засегнати,“ казват те.

Изтрийте тези пет приложения сега:
 
- Phone Cleaner – File Explorer
- PDF Viewer – File Explorer
- PDF четец – преглед и редактор (com.jumbodub.fileexplorerpdfviewer)
- Phone Cleaner: File Explorer
- PDF четец: файлов мениджър

Приложенията вече са премахнати от магазина, но екипът по сигурността каза, че дори и да сте ги изтеглили, пак може да сте изложени на риск и призовава потребителите на Android да проверят устройствата си сега.

Говорител на Google каза: „Всички приложения, идентифицирани в доклада, са премахнати от Google Play. Потребителите на Android са автоматично защитени срещу известни версии на този зловреден софтуер от Google Play Protect, който е включен по подразбиране на устройства с Android с услуги на Google Play, пише GlasNews.
 

Коментари

Новини Варна