IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
13:00 | 7 април 2024
Обновен: 19:37 | 29 април 2024

Добруджа крие приятни изненади за любителите на спорта и риболова

Присъствието на щедрата природа се усеща навсякъде около язовир Дрян край Генерал Тошево

По материала работи: Слав Велев
Добруджа крие приятни изненади за любителите на спорта и риболова

Снимка: ПроНюзДобрич

Община Генерал Тошево представя най-интересните и забележителни места на територията на общината. Акцентът е върху по-малко известните, но интересни места. Това не са дестинации, които ще откриете в „100-те национални обекта“, но са достатъчно любопитни и очарователни сами по себе си, за да попаднат под обектива на колегите от ПроНюзДобрич.

Отправяме на североизток, за да посетим единственият язовир на територията на община Генерал Тошево – язовир Дрян.

За да стигнем до язовир Дрян, трябва да изминем около 25 км северно от град Генерал Тошево. Отново тръгваме към село Красен, но този път продължаваме към село Росен. Малко преди селцето вляво има указателна табела и отбивка за язовир Дрян. Разстоянието от отбивката до язовира е около 3.5 км, като пътят е асфалтиран и лесно проходим с лек автомобил.

През който и сезон да решим да посетим язовир Дрян, няма да сгрешим. Още когато хванем пътя, който води до водоема, започваме да усещаме лек полъх, чийто аромат опиянява сетивата и кара да почувстваме магията на тукашната природа. Склоновете от двете страни на пътя създават усещане за уют. Красиво е по всяко време на годината. И през хубавата раззеленена пролет и през късната златна есен.

В околностите на язовира има зони със запазено биоразнообразие. За любителите на пешеходния и велосипеден туризъм маршрутът до язовир Дрян е изключително приятен. Трасето е дълго няколко километра и е много добре маркирано с указателни табели. Според местните през месеците май, юни и юли тук е най-красиво. Сутрешното юнско слънце сякаш ни връща 100 години назад, в Йовковата Добруджа. Жълто-зелените краски и исполински орехови дървета са божествен декор за разходката назад в миналото, която ще ни докосне до традициите.

Когато пристигнем до язовира ни очаква великолепието на тукашната природа. На няколко места са изградени зони за отдих и укрития за наблюдение на птици. На брега на самия язовир има дървени беседки и места за барбекю. Присъствието на щедрата природа в Дрян се усеща навсякъде – от свежия въздух и живописната гледка до аромата на билки и бор или възможността да седнеш със стари приятели под шарена сянка. Районът е подходящ за излети, риболов и ловен туризъм. Това е едно изключително красиво място, истински зелен оазис сред безкрайните добруджански полета. По склоновете край пътя водещ към язовира през 2008 г. е извършено залесяване на над 500 декара общинска гора по проект спечелен от Община Генерал Тошево по програма САПАРД.

Всяка година на Еньовден край язовира се провежда големият Еньовски събор „Край язовир Дрян“. Целта на фолклорния форум е да представи местния фолклор, традиционната кухня и използването на билките в народната медицина.

Язовир Дрян е част от по-голям хидромелиоративен комплекс, който включва няколко други по-малки язовира в района. Площта на водното огледало на язовир Дрян е приблизително 135 783 кв. м, с максимален капацитет от 1 600 000 кубични метра вода. В най-широката си част язовирът достига до 279 метра, а в най-дългата – до 549 метра. Стената на язовира е земнонасипна конструкция с височина около 17 метра и дължина приблизително 290 метра.

Язовирът може да се похвали със сравнително богато за Добруджа биоразнообразие. В него има следните видове риба: шаран, бял амур, сом, червеноперка и каракуда. От земноводните и влечугите там могат да бъдат забелязани блатни, шипобедрени и шипоопашати костенурки, смокове и водни змии. Според докладите на еколозите от бозайниците край язовира са наблюдавани добруджански хомяк, лалугер, пъстър и степен пор и дори вълци. Семейството на прилепите е представено от вида Подковонос на Мехели. Птиците, които гнездят край язовира са главно сивата чапла, щъркела, фазана и прелетните патици.

Категорично язовир Дрян може да бъде определен като едно от природните богатства на нашата община. Чистият въздух, красивата и дива природа, спокойствието, което витае в района могат да направят разходката ни изключителна приятна, а попаднем ли в този рай, със сигурност ще искаме да се върнем поне още веднъж.

Коментари

Новини Варна