Всяка година на 3 август светът отбелязва Световния ден на динята – обичан от всички и полезен плод. Освен вкуса и сочността си, динята ни предлага и множество ползи за здравето, така че винаги е добре дошла на лятната ни трапеза.
Динята е предпочитана храна през лятото, но се оказва, че има и много друго приложения.
По случай днешния Световен ден на динята сайтът Whataboutwatermelon предлага няколко любопитни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук:
- Динята съдържа 92 процента вода.
- Дивите дини произхождат от Южна Африка.
- Идеята да се отглеждат квадратни дини се заражда в Япония.
- В Египет и Израел е обичайна практика динята да се поднася със сирене фета.
- Близки "сродници" на динята са тиквите и краставиците.
- Дини се отглеждат в 96 страни по света.
- Динята е по-богат източник на ликопен от доматите.
- Съществуват над 1200 динени разновидности.
- Всички части на плодовия зеленчук са ядливи, в това число семките и кората.
- Водещият производител на дини е Китай.
- Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години.
- Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus.
- Диненият сок облекчава мускулно напрежение.
- Динята е богата на витамини А и С и калий.
- Захарното съдържание в динята е едва шест процента.
- Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма.
- В САЩ има цял месец, посветен на дините.
- Заради съдържанието на цитрулин динята е считана за естествена виагра.
- Дините без семки не са генномодифицирани, те са "стерилни" хибриди.
- В Китай и Япония гостите често носят диня като дар за домакинята.
- Някои разновидности се нуждаят от 130 топли дни, за да узреят. Зреенето на повечето дини продължава между 85 и 100 дни.
- Месото на динята невинаги е червено. Срещат се дини с оранжева, зелена, жълта и бяла "плът".
- Динята е нискокалорична и не съдържа "лоши" мазнини и холестерол.
- Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс. Повечето дини се оценяват с 9 или 10 по въпросната скала. Най-сладките получават оценка 11 или 12.
- В Древен Египет в гробниците са поставяни дини за храна на душите.
- В Китай дини се отглеждат от десети век, а в Европа - от 13-и.
- Видният писател и хуморист Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал "ангелска храна".
Динята може да бъде и лекарство:
С дини и пъпеши срещу инфаркта и инсулта
На симпозиум в германския град Франкфурт на Майн, посветен на здравословното хранене, бе съобщено, че пъпешът и динята предпазват от инфаркт и инсулт, защото съдържат аденозин, който възпрепятства образуването на съсиреци, пише списание Гезунде медицин. Но лекарите напомнят, че плодовете трябва да се консумират с мярка. Ако се изяде голямо количество от тези два плода, могат да възникнат сериозни проблеми за хипертониците и диабетиците, поради прекалено оводняване на организма и насищането му със захари.
Но пък динята и пъпешът не могат да развалят линията, защото 100 грама от тези плодове съдържат средно само 30 калории. А освен това те са полезни заради съдържащия се в тях калий, който помага за отделянето на течности от организма, много полезният за кожата витамин А и витамин С. Тези плодове действат пичокогонно и пречистват кръвта
От динята може да се прави алкохол:
Ракия от диня може да достигне 55 градуса
Китайските производители на алкохолни напитки съобщиха, че в страната е разработена революционна технология, позволяваща да се прави ракия от дини, предаде ИТАР-ТАСС. Рецептата принадлежи на пекинската пивоварна компания “Цзинго”. Напитката може да достигне от 18 до 55 градуса.
Новата алкохолна напитка е гордост за китайското народно стопанство, твърди руската информационна агенция. Причината е, че до въвеждането на динената рецепта за производството на ракия се изразходваха почти 20 млн. тона ориз - основна храна на 1,3-милиардното население на страната. Що се отнася до евтините дини, в Китай няма никакви проблеми за отглеждането на големи количества от тях. Динята е любим десерт на повечето жители на страната. Тя се поднася като безплатна добавка към менюто в много ресторанти на Китай. За динените насаждения в околностите на Пекин, където се намират и заводите на компанията Цзинго, са отделени 5000 хектара. Първата поточна линия на компанията може да преработва в алкохолна напитка 10 000 тона дини годишно.
По-добре не охлаждайте динята:
Ледената диня не е толкова хранителна, колкото е топлата
Учени от Министерството на земеделието на САЩ твърдят, че леденостудените дини и току-що откъснатите дини не са толкова хранителни, колкото останалите, държани при стайна температура, предаде Ройтерс, като цитира "Journal of Agricultural and Food Industry".
Пенелъпи Пъркинс-Вийзи и Джули Колинс от Южно-централната лаборатория за селскостопански изследвания в Лейн, Оклахома, изследвали по-специално каротеноидите - антиоксаданти, които могат да неутрализират увреждания, причинени от Слънцето, химикалите и всекидневния живот. Дините са богати и на друг антиоксидант - ликопен. Освен че придава червен цвят на тях и на доматите, ликопенът може да предотврати сърдечно заболяване и някои форми на рак.
Изпробвани били няколко сорта дини, които са били съхранявани 14 дни при температури 21 градуса по Целзий, при 13 градуса и 5 градуса. Изводът на изследователките е, че цели дини, съхранявани при стайна температура /21 градуса/ в помещения с климатик, съдържат 40% повече ликопен и от 50 до 139% повече бетакаротин, който тялото преобразува във витамин А.
Изследванията на Пъркинс-Вийзи и Колинс са показали също, че дините продължават да трупат хранителни вещества и след като са откъснати и съхранявани 14 до 21 дни при 13 градуса, но при 5 градуса този процес се забавя.
Освен вкусна, тя е и добро козметично средство:
Динята е новата вълшебна съставка в кремовете за лице
Корейска фирма, създала маска за лице с диня, за която чакащите са вече хиляди, обяви, че е разработила овлажнител със същия плод и поръчките са повече от възможностите й за производство, съобщи в. "Дейли мейл".
Кремът на фирмата "Глоу ресипи", съдържа 90 процента диня. Създателят му изтъква благотворните качества на този плод - успокоява възпаленията, рехидратира, възстановява причинените от околната среда увреждания. Освен това подхранва отлично кожата.
Освен диня обаче вълшебният крем съдържа хиалуронова киселина, както и успокояващи екстракти от божур и жасмин.
Динята е богата на антиоксиданти - вит. С, вит. А, ликопен, които се борят със свободните радикали, увреждащи клетките и ускоряващи стареенето. Вит. А увеличава колагена, който поддържа кожата гладка. Той намалява и секретите от мастните жлези и така помага срещу пъпки.
За всички, които нямат желание да се записват в списък на чакащите, австралийският сайт Мама миа дава рецепта за маска от диня - пюриран плод с малко филтрирана вода. Като маска могат да се използват и резенчета диня или сок.
Оказва се, че тя може да се използва и за гориво:
Динята е източник на биогориво
Забравете мазнината от пържени картофи, захарната тръстика и рапицата - най-новият източник на биогориво е динята, пише в. "Дейли телеграф".
Учени към Министерството на земеделието в САЩ са открили, че плодът е богат на захари, които лесно и икономично могат да бъдат дестилирани в алкохол за захранването на автомобили и земеделска техника.
В САЩ годишно се бракуват 360 000 тона дини, които не отговарят на стандартите заради "козметични несъвършенства". Д-р Уейн Фиш и колегите му са установили, че от сока от неизползваните плодове могат да бъдат произвеждани близо два милиона галона /девет милиона литра/ биогориво на година.
"Открихме, че сокът от бракуваните плодове е неразработен източник на биогорива, тъй като съдържа захари, които ферментират лесно", казва д-р Фиш.
Специалистът допълва, че сокът от диня е богат на ликопен и L-цитрулин - две вещества с висока хранителна и фармацевтична стойност. След отстраняването им сокът спокойно може да се използва за производството на биогориво.
Динята може да има различна форма:
Дини с форма на сърце излязоха в продажба в Япония
В Япония, където купувачите са склонни да похарчат луди пари за луксозни плодове, на витрините вече са изложени дини с форма на куб, сърце или пирамида, съобщи АФП.
Тези плодове, които показват, че лятото е дошло, са предназначени за гледане, не за опитване. Вкусът им не е особено добър. Продават се с декоративна цел, като цветята. Японците ценят много луксозните плодове като подарък. Декоративните дини обаче са скъпички. Един такъв плод с форма на куб струва 12 960 йени (96 евро).
Това все пак не е толкова много в сравнение с астрономическата сума от 350 000 йени (почти 2600 евро), платена неотдавна от голям магазин за диня "Денсуке" от Хокайдо. Пъпешите "Канталуп" се продават още по-скъпо. Рекордът при тях е 2,5 милиона йени (18 500 евро).
Коментари