IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
09:50 | 18 август 2015
Обновен: 18:33 | 3 май 2024

Рецепта на деня: Ризото с морски дарове

Изтънчен вкус за ценители!

По материала работи: Златина Добрева
Рецепта на деня: Ризото с морски дарове

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 ч.ч. бисерен ориз
1 глава лук
3 скилидки чесън
700-800 г морски дарове - в случая използвах миди, калмари, скариди и предварително сварен октопод
5-6 бр. рулца от раци
2 с.л. масло
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. настъргана кора от лимон
сол, черен пипер и лимонов сок
резенчета лимон за сервиране


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Първо се приготвя оризът. Измитият ориз се слага да заври с 2 ч.ч. вода и 1/2 ч.л. сол. В момента, в който заври намалете котлона, така че да къкри и засечете 3-4 минути. След това измийте оризът на течаща вода и оставете настрани. Оризът не е сварен напълно, но това ще стане след като се добави към морските дарове. 
Задушете в 2 с.л. масло нарязаните на ситно лук и чесън. 
Измийте морските дарове и ако се налага ги нарежете на парченца. Ако използвате замразени продукти- не ги размразявайте напълно. Измийте ги на течаща вода, за да падне образувалия се лед и така ги добавете към лукът. Морските дарове ще пуснат доста вода, която по-късно ще се поеме от оризът. Задушете ги около 7-8 минути.
Добавете оризът и разбъркайте добре. Ако използвате пушена риба сега е момента да я добавите. Оставете 2-3 минути да къкри и изключете котлона, но не махайте съдът от него. 
Добавете нарязаните на парченца рулца от раци - не е необходимо да се размразяват, сол и черен пипер. 
Когато оризът поеме цялата течност махнете съдът от котлона. Поръсете с настъргана кора от лимон, 1-2 ч.л. лимонов сок и 2 с.л. зехтин. 

Сервирайте ризотото топло с парченца лимон. 

* Най-добре е да използвате дълбок тиган с незалепващо дъно или уок. 
* 1 ч.ч. = 250 мл

Коментари

Новини Варна