IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
19:27 | 9 септември 2015
Обновен: 11:02 | 17 май 2024

В домашния прах живеят хиляди бактерии

Това сочи ново проучване

По материала работи: Слав Велев
В домашния прах живеят хиляди бактерии

В домашния прах се съдържат хиляди различни видове бактерии и плесен, се установява от данните на ново проучване. 
 

За неговите цели се анализира прах, събран от близо 1 200 домове в САЩ. Оказва се, че в праха във всеки от тях могат да се намерят повече от 5 000 видове различни бактерии и около 2 000 видове плесен. 
 

Изследователите от Университета в Колорадо, САЩ, обясняват, че всеки ден сме заобиколени от разнообразни организми, повечето от които дори не можем да видим. 
 

Според съавтора на проучването Ноа Файър, който е доцент в Катедрата по екология и еволюционна биология в Университета в Колорадо, хората живеем в „микробна зоологическа градина“, а целта на проучването е да каталогизира това разнообразие. 
 

Той допълва, че географията е най-добрият индикатор за плесента в дома, а причината е, че по-голямата част от нея попада с вятъра, който я внася отвън от почвата и листата. Така например плесента в домовете от западните части е различна от тази, която може да се намери в южните. 

 
Чрез анализ на пробите от праха, изследователите могат да кажат в кои домове се отглеждат домашни любимци като кучета, котки. Може дори да се установи и полът на хората, които живеят там. В домовете, които се обитават само от мъже, се откриват различни видове бактерии, в сравнение със случаите, в които в дадено жилище живеят мъже и жени.
 

Според експертите от Колорадо данните от проведеното проучване могат да бъдат от полза по отношение на изследвания, свързани с алергиите, както и при съдебно-медицински разследвания.

 

Източник: Tialoto.bg

Коментари

Новини Варна