IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
20:52 | 9 септември 2015
Обновен: 11:02 | 17 май 2024

Цервикалният кариес нарушава естетиката на зъбите

Зъбният кариес е инфекциозно, трансмисивно, хронично заболяване, което се проявява в различни форми

По материала работи: Слав Велев
Цервикалният кариес нарушава естетиката на зъбите

Грижата за здравето е първа по значение за човешкото благополучие - в нея се включва и поддържането на хармония и баланс в устната кухина. Но за съжаление, на пръсти се броят хората, които са пощадени от денталния кариес. Разпространението на кариеса от почти 100% сред израстналите индивиди показва глобалното значение на проблема и още по-ярко подчертава нуждата от профилактика и превенция.

 
Зъбният кариес е инфекциозно, трансмисивно, хронично заболяване, което се проявява в различни форми и в различни зъбни локализации. Специфичен вариант на денталния кариес е този, който се намира в шийката на зъбите.

 
Кариесът в зъбната шийка се нарича още цервикален кариес (cervix, лат. - шийка). Той представлява деминерализиране на минералната субстанция и разграждане на органичната съставка на емайла и дентина (а в някои случаи - и на зъбния цимент) в областта на зъба, която е в непосредствена близост с венечния ръб.

 
Етиологията на всички видове кариес, както и на шиечния, е свързана със зъбната плака. Бактериалният плаков биофилм, който се образува и развива на мястото, където венецът е долепен до зъба, е виновникът за появата на цервикалния кариес. Браздичката, която се образува между венеца и денталната повърхност представлява идеално ретенционно място за оралните бактерии. Чрез метаболитните си продукти те опосредстват разрушаването на денталните структури, с които са в контакт.
 

Постоянните зъби притежават определена форма и изпъкналости, които пречат на самопочистването на зъбната шийка чрез нормалния дъвкателен акт. Морфологията на временните зъби се отличава - тези изпъкналости са с различна характеристика, затова кариесът на зъбната шийка е много по-често срещан при възрастни, отколкото при деца.
 

Как изглежда кариесът на денталната шийка?
 

Цервикалният кариес в началните си етапи представлява тебеширено бяла линия, която следва извивката на венечния ръб, т.е. следва формата на натрупването на зъбната плака по него. През това време той е обратим - тоест може да се стационира или дори да регресира, ако спазвате стриктна орална хигиена.
 

Преминавайки към следващите стадии на развитие, кариесът в шийката се оцветява в светло до тъмнокафяво и дори черно, като впоследствие се нарушава и целостта на емайловата повърхност. Образува се кухина с овална форма с вътрешност, която може да е пълна с размекната материя в различна степен.
 

Боли ли шиечният кариес?
 

Този вид кариес може да се изяви като чувствителност в зъбната шийка, да бъде съпроводен с болка, а дори и да остане напълно безболезнен - асимптоматичен.
 

При нелекуване на шиечния кариес той сравнително бързо достига до пулпата на зъба, което води до нейното възпаление, силна болка и умъртвяване на зъба. Това е в резултат на по-малкото разстояние между емайловата повърхност и пулпата, тъй като в шийката емайловият и дентиновият слой са най-тънки.
 

С какво можем да го сбъркаме?
 

Цервикалният кариес се развива в зъбната шийка, а по нея се проявяват някои некариозни заболявания на зъбите, като например ерозии и клиновидни дефекти.
 

Как се лекува цервикалният кариес?
 

Ако денталният ви лекар диагностицира начален шиечен кариес, достатъчно е да изпълнявате стриктно оралнохигиенните си процедури, както и да употребявате специални флуорни пасти. В останалите случаи лечението е конвенционално - премахване на засегнатите тъкани и възстановяването им с естетични материали. Ролята на стоматолога е да изпълни перфектно пломбата на тази специфична локализация, тъй като шийките на предните зъби обикновено са видими при говор и усмивка.
 

Има ли начин да предотвратим появата му?
 

Да, като наблягаме на четкането специално около венците, като внимателно използваме по-мека четка. Поддържането на минимално количество зъбна плака е основният начин за профилактика на кариеса, който в комбинация с избягване на храните с прости въглехидрати и използването на подходяща паста за зъби гарантира дълготрайно здраве и красиви естествени зъби.

 

Източник: Tialoto.bg

Коментари

Новини Варна