IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
18:02 | 12 януари 2016
Обновен: 02:36 | 2 май 2024

Жените с повече деца стареят по-бавно

Откритията биха могли да се обяснят с повишаване на хормона естроген

По материала работи: Юлиян Атанасов
Жените с повече деца стареят по-бавно

Колкото повече деца има една жена, толкова по-бавни са процесите на остаряване, твърдят изследователи. Те поясняват, че многодетните майки имат по-дълги теломери, в сравнение с жените, които имат по-малко деца. Теломерите са крайните участъци на всяка ДНК верига. Те защитават хромозомите от увреждане.

 

Всеки път, когато клетката се дели, теломерите намаляват своята дължина и в крайна сметка стават толкова къси, че не могат да защитават хромозомите. По този начин те са уязвими към увреждания, като крайният резултат е остаряването на клетките и намаляване ефективността на функционирането им. Изследователски екип от Канадския университет набира 75 жени от две съседни общности в югозападните части на Гватемала. Специалистите взимат под внимание броя на децата, които жените са родили в периода между 2000 и 2013 г.

 

В началото на 13-годишния период на наблюдение дължината на теломерите сред участничките се изследва чрез проби от слюнката. Същото измерване се случва и в края на проучването. Изследователите установяват, че жените, които са родили повече деца през този период, имат по-дълги теломери, в сравнение с тези, които имат по-малко деца. Данните остават непроменени след като са взети под внимание фактори като възраст на жената, възраст при първото раждане, навици, свързани с начина на живот и семейните доходи.

 

Според изследователите откритията биха могли да се обяснят с повишаване на хормона естроген, който се появява през бременността. Те поясняват, че той функционира като мощен антиоксидант, защитаващ клетките от скъсяване на теломерите. Специалистите допълват, че социалната среда също оказва влияние на връзката между броя на децата, които жената има, и темпото, с което остарява. Данните от проучването са публикувани в сп. PLOS One.

puls.bg

Коментари

Новини Варна