IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
19:59 | 19 януари 2016
Обновен: 02:46 | 2 май 2024

Защо пушенето през зимата е по-вредно?

По материала работи: Златина Добрева
Защо пушенето през зимата е по-вредно?

Тютюнопушенето е вредно по всяко време на годината, но през зимата рисковете за здравето са още по-големи. Причината е в студения въздух и смога, които оказват негативно влияние върху белите дробове, а пушенето е последното нещо, което би помогнало. Вредният навик причинява подуване и стесняване на въздушните пътища, а крайният резултат е задух.
 
Излишното количество слуз в белите дробове и увреждане на системата за почистването им може да доведе до натрупване на токсични вещества. Това увеличава риска от инфекции, които започват със симптоми като кашлица и хрипове, пише puls.bg.
 
Нивата на кръвното налягане са сравнително по-високи през зимата, което означава, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта. Тютюнопушенето също е виновно за натоварването на мускула. В заключение, комбинацията от студено време и тютюнопушене може да повиши риска от развитие на сърдечно заболяване.
 
Болестите на черния дроб, бъбреците и сърцето понижават имунитета и за засегнатите пациенти е препоръчително да се откажат от вредния навик поне през студеното полугодие. Целта е да се предотвратят инфекции на белия дроб и други заболявания на дихателните пътища.

Както активните, така и пасивните пушачи са предразположени в по-голяма степен към разболяване от грип, настинка, заедно с други вирусни инфекции през този сезон.
 
Хората, които не пушат активно, е важно да се пазят от пасивното пушене през зимата, тъй като то също крие риск за здравето. Причината е, че циркулацията на въздуха в затворените помещения през този сезон е минимална.
 
Това може да доведе и до повишена концентрация на отровните вещества от цигарения дим. Диабетиците, изложени на него, също могат да бъдат податливи към инфекции и пневмония.

Коментари

Новини Варна