IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Лайфстайл
14:15 | 8 февруари 2016
Обновен: 10:07 | 22 април 2024

Портокал и грейпфрут срещу инсулт

Цитрусите имат високо съдържание на антиоксиданти

По материала работи: Слав Велев
Портокал и грейпфрут срещу инсулт

Портокалите и грейпфрутите намаляват риска от инсулт, показва проучване. Полезните свойства на портокалите и грейпфрутите се дължат на високото съдържание на антиоксиданти. Учените за първи път насочват вниманието си към цитрусовите плодове.


В изследването участвали хиляди жени, но според изследователите полезните свойства на портокалите и грейпфрутите се отнасят и за мъжете.
 

Изследователите от Медицинския колеж в Норич към университета в Източна Англия изследвали защитата на флавоноидите, вид антиоксиданти, присъстващи в плодовете, зеленчуците, черния шоколад и червеното вино.


За целите на изследването били използвани данни от последните 14 години на 69 622 жени, които отговаряли на всеки четири години на въпроси за приеманото количество храна, както и консумацията на плодове и зеленчуци.
 

Учените установили, че жените, които консумирали големи количества флаванони, една от шестте основни съставки на флавоноидите, намалили риска от инсулт с 19% спрямо жените, които приемали по-малки количества.


За най-високи нива на флаванони се приемат около 45 милиграма на ден. Чаша портокалов сок осигурява между 20 и 50 милиграма в зависимост от обработката и условията за съхранение.


В изследването, публикувано от в. Stroke и цитирано от агенция БГНЕС, флаваноните идвали главно от портокали и портокалов сок (82%) и от грейпфрут и сок от грейпфрут (14%).


Специалистите обаче съветват хората, които искат да увеличат приема си на цитрусови плодове, да ядат повече цели плодове, вместо да пият сокове заради високото съдържание на захар в плодовите сокове.

Коментари

Новини Варна