IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
19:40 | 17 февруари 2016
Обновен: 03:06 | 2 май 2024

Бежанци купуват BG книжки, а нашенците – за подарък

Родители подарявали тескерето за 18-ия рожден ден на детето

По материала работи: Борис Проданов
Бежанци купуват BG книжки, а нашенците – за подарък

ежанци, които не знаят български, си купуват шофьорски книжки в България. И не само бежанците - родители подаряват книжки на децата си за рождения им ден.


Цените са различни - от 1000 до 3000 лева, в зависимост от това дали си купуваш само теория или практика, или и двете заедно.

 

В страната годишно се купуват около 40 000 книжки. "Това е държавна организирана престъпна група", казва Митко Трайков, собственик на автошкола в Стара Загора.

 

"Схемата е държавна организирана престъпна група под покровителството на някои партии и личности на високи нива. Тръгва всичко от инструкторите, те свързват кандидат-купувачите с изпитвачите, те си взимат процент и пращат нагоре по схемата до партийните каси", добави той пред "Дарик".

 

"Сезирахме главния прокурор за съмнения за манипулация на софтуера за провеждане на теоретичните изпити. Махнаха книжните листовки и изпитът се провежда на таблет. Който е неграмотен, трябваше преди да си напише името на листовката, а на таблета не се пише никакво име. На таблета може да се влиза от външно устройство и да му се помогне да вземе изпита. Казаха ми, щом се съмнявам в софтуера, да финансирам проверка от външна институция. Ето това е борбата с корупцията", каза още Трайков.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна