Едва ли има човек, който да не знае, че алкохолът вреди на черния дроб. Учените също достатъчно често ни го напомнят.Резултатите от ново китайско проучване показват обаче, че не по-малко вредна за органа е и солта, съобщава Медикъл нюз тудей.Изобилието от сол в храненето се свързва с повишено кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, инсулти. Авторите на настоящото проучване от университета на Цзинан, Китай, предупреждават, че любимата на мнозина подправка допринася и за чернодробни увреждания както при възрастни, така и при ембриони в процес на развитие.Китайските специалисти са изследвали потенциалния неблагоприятен ефект от солта върху органа на молекулярно ниво. За целта на проучването те са подложили възрастни мишки на изобилстваща от сол диета и са поставили пилешки ембриони в солена среда.
Изследователите са установили, че допълнителното количество натрий от солта е свързано с редица неблагоприятни чернодробни промени – клетки с необичайна форма, повишен процент на клетъчна смърт и намален процент на клетъчно делене, които допринасят за развитието на фиброза.Специалистите са открили още, че третирането на увредените клетки с витамин С частично противодейства на неблагоприятния ефект от повишеното количество сол.
tialoto.bg
Коментари