IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
10:33 | 22 март 2016
Обновен: 21:47 | 22 април 2024

Матраците – рай за акарите

Те оставят след себе си микроскопични алергени

По материала работи: Юлиян Атанасов
Матраците – рай за акарите

Има хиляди, ако не и милиони вредни организми, живеещи в леглото ни. Това се отнася и за диваните, плотовете и телевизорите, за което сме говорили и преди.Със сигурност, не съществува дом - „свободен“ от бактерии. Спалнята обаче е мястото, където бактериите са най-много.

 

Възглавниците и матраците, пълни с пяна са уютен дом за акари, алергени и различни бактерии. Акарите оставят след себе си микроскопични алергени, които причиняват алергични реакции, включително могат да доведат до астма.Докато главата ни стои с часове на възглавницата, вдишваме всички тези алергени през цялата нощ.Специалисти от лабораторията по микробиология в Университета в Тулса са тествали материал, взет от обикновена битова възглавница.

 

Резултатите са показали наличието на внушително много бактерии, повечето – стафилококи, обяснява Мохамед Фахр, асистент по микробиология.В изследвания материал той е открил и чревна бактерия.Погрешно е да си мислим, че точно в нашия матрак или възглавница няма бактерии.В най-често използваните матраци се крият патогени – бактерии, които могат да причинят инфекции и треска например.

 

 

Това са стафилококи, ентерококи, псевдомонади, колиформи и други.В матраците може да има още и различни гъби и плесени, като алтернария, аспергилус, кладоспориум и още различни, които могат да предизвикат сериозни алергични реакции.Докато спим от нас пада около половин килограм суха кожа на година, а акарите се хранят с това и изпражненията им са това, което реално причинява повечето алергии.Изследванията сочат, че праховите акари и бактериите не могат да живеят и да се развиват в органичния латекс например. В него се съдържат хипоалергенни, антибактериални и противогъбични частици, които не дават шанс на вредителите.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна