IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
13:29 | 9 април 2016
Обновен: 11:24 | 17 май 2024

Аюрведа – единно цяло между душа и тяло

Съществува аюрведическа система на хранене

По материала работи: Юлиян Атанасов
Аюрведа – единно цяло между душа и тяло

Аюрведа – това е медико-философска система, която се е зародила преди повече от 2000 години в Индия. Днес, тя сама по себе си представлява алтернативна медицина, която се признава от Международната Здравна Организация. Аюрведа учи, че всеки човек е надарен с достатъчно енергия, за да се поддържа здрав.

 

Съществува аюрведическа система на хранене и тя е създадена за хармонизиране на човешкото тегло. Нейната цел е оптимизация на теглото, а не неговото целенасочено намаляване или увеличение.

 

Кое е главното във всяка диета? Количеството на калориите?! Аюрведа работи на съвсем друг принцип, а именно, че е необходимо да се хранитем така, че преработката на храната да отнема минимум енергия. Това означава: поел, леко усвоил, получил огромно количество енергия, използвал я.

 

Аюрведа разграничава три основни типа телосложения, като тялото и душата не се разглеждат поотделно, т.е. всяко телосложение съответства на определени черти на характера. Съчетанието на характер и телосложение се нарича „доша“. Съществуват три основни „доши“ – Вата, Пита, Капха (Кафа).

 

Вата означава „въздух“. Хората от този тип да слаби и изящни. Зимата, те като че ли заспиват зимен сън, а напролет се събуждат и са готови за промени и авантюри.

 

Пита означава „огън“. Това са хора със здраво телосложение, понякога леко пълни с винаги топли ръце. Те често имат много бенки. Този вид хора са общителни и остроумни, но понякога са големи инати и избухливи.

 

Капха означава „вода“. Това са добре сложени хора, набити и масивни, те имат хубава кожа, гъсти коси и здрави зъби. Те обикновено са спокойни, миролюбиви, трудолюбиви, но често нерешителни и пасивни.

 

Човек не може да се определи само в една доша. За да се определят преобладаващите в него доши, същуствуват специални тестове, които са поместени във всички книги по аюрведа.

Puls.bg   

Коментари

Новини Варна