IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
10:43 | 20 април 2016
Обновен: 06:46 | 17 април 2024

Механизмът на събуждането и заспиването – разгадан

По време на сън калиевите канали са неактивни, а в будно състояние са активни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Механизмът на събуждането и заспиването – разгадан

Невробиологичните пътища, които играят ключова роля в заспиването и събуждането, са установени от изследователи. Благодарение на това откритие, може би сме на крачка от разработване на ново лечение за нарушенията на съня, свързани с циркадните ритми. В данните се посочва, че калиевите канали, които се намират в хипоталамуса на мозъка, регулират „превключването“ между съня и будното състояние. Тези канали са част от семейството на йонните канали. Те са отговорни за провеждане на електричество, като по този начин правят възможна комуникацията между невроните в мозъка.

 

Според изследователите от Училището по медицина към университета на Мериленд в САЩ тези канали са особено активни в областта на мозъка, която участва в регулирането на циркадните ритми. Образно казано, определят кога да спим, каква да е продължителността на съня и кога да се събудим. При някои хора циркадните ритми са извън баланс, което може да доведе до нарушения на съня, включително инсомния и сезонно афективно разстройство. За целите на проучването изследователите анализират моделите на съня в лабораторни условия. Установява се, че по време на сън калиевите канали са неактивни, а в будно състояние са активни.

 

Оказва се, че неактивният канал отключва по-висока активност на невроните в областта в хипоталамуса, което води до заспиване. От друга страна, активността в калиевия канал намалява тази на невроните, като резултатът е будно състояние. Според изследователския екип проучването е първото, което установява, че неактивните калиеви канали са ключа за „кодиране“ на циркадните ритми, които регулират цикъла на заспиване и събуждане. Тези открития биха могли да бъдат от полза за разработването на медикаменти, които да лекуват нарушения на съня, свързани с нарушения баланс в биологичния часовник.

 

Данните са публикувани в сп. Nature Communications.

puls.bg

Коментари

Новини Варна