IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
21:15 | 8 май 2016
Обновен: 23:42 | 1 май 2024

Чаша вино или кафе балансира стомаха

Полезни са за чревната микрофлора

По материала работи: Слав Велев
Чаша вино или кафе балансира стомаха

Консумацията на чаша вино или дори дневната доза кофеин може да остави чувство на вина у мнозина. Докато мнозина отбягват любимата си напитка, поради тази причина, се оказва „изкореняването“ на чая, кафето и виното от хранителния режим не е толкова добра идея. 

 
От данните на ново проучване става ясно, че всички тези напитки помагат за поддържане на баланса на „полезните“ бактерии в червата, информира puls.bg. Отдавна е установено, че това, което консумираме, се отразява на тези чревни бактерии. 

 
Тази „колония“ в чревната флора се състои от „полезни“ бактерии, за които се смята, че имат противовъзпалителни свойства, както и от вредни такива, които насърчават възпалителните процеси. Поради тази причина, поддържането на баланса им е важна част от доброто здраве. 

 
Според данните на новото холандско проучване консумацията на чаша кафе, чай или вино може да помогне в балансирането на тези чревни бактерии. Специалистите допълват, че хората, които редовно консумират кисело мляко и мътеница, също имат голямо разнообразие от бактерии в червата. 

 
От друга страна, пълномасленото кисело мляко и хранителният режим, който е богат на калории, може да компрометира това разнообразие. В проучването участие взимат хора, които са в добро здравословно състояние.


За своя анализ изследователите събират попълнените въпросници и медицинските рецепти на 1100 души. Изследват се също така и ДНК на чревните им бактерии от замразени екскременти. 

 
Специалистите от Университета на Грьонинген поясняват, че е анализирана цяла ДНК на бактериите, за да се получи по-подробна информация за техния вид. По този начин може да види какъв е ефектът от хранителния режим върху червата. 

 
Освен него, изследователите установяват и 19 различни видове медикаменти за широка употреба, които също влияят на разнообразието на бактерии в червата.

Коментари

Новини Варна