IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Лайфстайл
19:18 | 11 май 2016
Обновен: 05:38 | 28 април 2024

С кои храни да преборим умората?

Бананите и фъстъченото масло са чудесна комбинация

По материала работи: Златина Добрева
С кои храни да преборим умората?

Чувството на умора може да се повлияе и с помощта на храната. Затова е важно да знаем към кои храни да посягаме, когато тя се появи. Така например, когато заменим хляба и пастата със сладки картофи, които освобождават захарта в кръвообращението по-бавно, това може да доведе до по-стабилни нива на енергията. Кои храни биха могли да окажат благоприятен ефект по отношение на енергията в организма?
 


Банани и фъстъчено масло
Тази вкусна комбинация съчетава плодовата захар, магнезия и аминокиселините от банана, заедно с витамините от B-групата и протеините от фъстъченото масло. По този начин се осигурява на организма „стабилна енергия“. Тази вкусна и полезна информация от калий, триптофан витамини от B-групата е полезна и за настроението.
 


Сладки картофи
Сложните въглехидрати, като тези, които се намират в сладките картофи, освобождават глюкоза значително по-бавно, в сравнение с преработените въглехидрати. По този начин консумацията на сладки картофи осигурява и балансирани нива на енергия.
Те са полза също така и за стопяването на излишните килограми, тъй като са с богато съдържание на фибри и оставят усещането за ситост за по-дълго.
Сладките картофи съдържат и високи количества витамин C, бета каротин, магнезий и желязо. Всички тези хранителни вещества са от основно значение за енергията в организма.
В допълнение, високите нива на калий помагат за балансиране на електролитите по време на тренировка. Този елемент понижава и нивата на кръвното налягане.


Ядки
Комбинацията от полезни мазнини, фибри и протеини в ядките означава, че те имат нисък гликемичен индекс. Те са храна, която се изгаря бавно и доставя на организма балансирана енергия, посочва dnes.bg.
Ядките осигуряват и много от витамините от B-групата, освен това съдържат и желязо, цинк, калий и магнезий.
Консумацията им е полезна и за укрепване на имунната система, тъй като в тях се откриват ключови минерали, включително селен, манган и мед.

Коментари

Новини Варна