IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Лайфстайл
20:14 | 14 май 2016
Обновен: 05:47 | 17 април 2024

Селфито прави храната ви по-вкусна

Това разкри изследване

По материала работи: Слав Велев
Селфито прави храната ви по-вкусна

Една от нашумелите модни тенденции е селфитата на храна. Това не е просто начин да се похвалиш на другите каква вкуснотия ще хапваш, а според изследователи, на подсъзнателно ниво дори увеличава удоволствието и вкуса на храната, отбелязва tialoto.bg.


Скорошно изследване, публикувано в Journal of Consumer Marketing разкрива, че времето за снимане, обработване с филтри и качване на хранителното селфи създава една „мозъчна пауза“, вследствие на която умът определя храната като по-вкусна и задоволителна.


Накратко храненето е като секса: Малко очакване може да го направи в пъти по-добро. Кратък тест доказва тази теория.


Изследователи разделили 131 участници на четири групи (едните снимали здравословна храна – в случая плодова салата – преди да я изядат, а другите не; едните снимали сладкиш преди да го изядат, а другите не).


Тези, които щракнали селфи на сладкиша преди ядене, след това го определили като по-вкусен. Междувременно при групите с плодовата салата нямало разлика във възприятието ѝ в зависимост от това дали са правили селфи на приготвеното или не. В добавка към изследването учените са установили някои позитивни резултати за хората, които се опитват да се хранят здравословно.
 

На 101 участници са показани два типа материали преди консумация на здравословна храна – в единия се описва, че американците приемат със 7 % калории по-малко през последните години, а в другия обратното – 7 % калории повече. Тези, които прочели първия материал споделили, че здравословната храна им се струва по-вкусна, а останалите участници не констатирали разлика в нивото на удовлетвореност от храненето. Изводът е, че ако хората около вас се хранят правилно, то и вие започвате да харесвате повече здравословните продукти от останалите.

 

Коментари

Новини Варна