IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
11:29 | 28 май 2016
Обновен: 01:24 | 18 април 2024

Какво ни подсказва гладът за определени храни?

За да поддържа баланса, тялото ни изпраща определени сигнали към мозъка

По материала работи: Юлиян Атанасов
Какво ни подсказва гладът за определени храни?

Не мога без шоколад, без хляб, без месо... Със сигурност често сте чували, а също и използвали подобни фрази. За да поддържа баланса на минерали, витамини и нивата на енергия, тялото ни изпраща определени сигнали към мозъка. Ето как ги разшифроват експертите по здравословно хранене (диетолози, нутриционисти и др.)

 

Като потомци на пещерните хора, чиято цел е била да оцеляват ден за ден, обичаме да ядем храна, която съдържа много мазнини или калории, за да ни даде нужната енергия. В днешни дни обаче можем да си позволим да ядем по 5 пъти на ден, т.е. вече не се нуждаем от тези допълнителни калории и енергия. За съжаление поради факта, че голяма част от храната ни е консервирана, преработена, тип фаст фууд, всъщност получаваме „празни калории” и изпитваме недостиг на важни хранителни вещества. Вместо да се поддаваме на неконтролируемото си желание към сладко или мазно, по-добре да разберем значението на нестихващото ни желание за определена храна.

 

Изпитвате глад за сладко – при прием на храни, съдържащи захар, тялото бързо започва да произвежда инсулин, за да се справи с внезапното покачване на кръвната захар. След което обаче нивото на кръвната захар пада под допустимото и отново усещате желание за сладки храни. Влизате в омагьосан кръг - колкото повече сладко ядете, толкова по-често ви се иска. За да се справите с този проблем, трябва да започнете деня си със здравословна закуска, която съдържа протеини, както и бавни въглехидрати. С напредването на деня яжте повече зеленчуци, за да поддържате постоянни нивата на кръвната захар.

 

В случай, че сте от любителите на шоколада, които не могат да издържат и ден без сладкото изкушение, възможно е да имате дисбаланс на нивата на магнезий в тялото си. Магнезият не само поддържа имунната система, като предотвратява появата на възпаления, но също така играе важна роля и за функционирането на нервната система и мускулите, както и за разтоварването и овладяването на продължителния стрес. Разумният начин да се справите с глада си е, като си позволите 2-3 парченца черен шоколад със съдържание 70% или 90% какао. Включете в ежедневното си меню зеленолистни зеленчуци и авокадо, а ядките и семената като бадеми, лешници, кашу, слънчогледови семки и др. можете да хапвате в малки порции като следобедна закуска. Веднъж седмично е полезно да се консумира риба като сьомга, тон или скумрия, които също са добър източник на магнезий.

 

Ако парче черен шоколад ви се струва твърде малко, за да задоволи глада ви за сладко, можете да си направите десерт от чаша кисело мляко с банан (като шейк или плодова салата). За по-доброто усвояване на магнезия и правилното му разпределение в организма, може да ви помогне Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Приемайте всеки ден по 3 таблетки от нея поне 2-3 месеца.

 

 

Изпитвате глад за месо – това може да е индикатор, че тялото ви се нуждае от повече желязо. През последните години нараства тенденцията към ограничаване на червеното месо поради диета или определен начин на живот. В резултат от това сега има повече хора, които страдат от недостиг на желязо, твърдят диетолозите. Желязото е много важно за правилното функциониране на имунната система, както и за транспортирането на кислорода в тялото. При дефицита му се чувстваме изморени, липсва ни енергия. Разумно е да се консумира поне веднъж седмично червено месо, а също и яйца и риба, но за тези, които ги изключват от менюто си, има подходящи алтернативи - голямо разнообразие от ядки, семена, бобови и зърнени храни, тъмно зелените листни зеленчуци и др. За по-доброто усвояване на постъпващото желязо обаче, е важно да приемате на всяко хранене плодове и зеленчуци, богати на витамин С. За регулиране на дисбаланса на желязото ще ви помогне също и Шуслерова сол №3 железен фосфат по 3 таблетки на ден.

 

Изпитвате глад за солени храни – това може да е индикатор, че ви липсва натрий. Възможна причина за дисбаланса на натрий е дехидратация поради недостатъчен прием на вода или боледуване, но също и при прекомерна употреба на алкохол. Натрият е важен минерал, който подпомага водния баланс в тялото и регулира кръвното налягане. Здравословните източници на натрий обаче не са трапезната сол или чипс, и снакс от магазина. Употребата на този вид сол води до задържане на течности в тялото, което не само може да повиши теглото ви, но и да ви доведе до хипертония. По-често консумирайте целина и моркови, подправяйте храната си с розова хималайска сол или морска сол. А приемът на 3 таблетки Шуслерова сол №8 натриев хлорид на ден заедно с намалената употреба на трапезна сол и достатъчен прием на вода ще ви осигури оптималното съдържание на натриев хлорид в организма.

 

Изпитвате глад за горчица, кетчуп, пикантни храни, пържени картофки, пица и др. - това е знак, че тялото ви се нуждае от калций. Вместо да задоволявате глада си с фаст фууд, яжте повече храни, съдържащи калций. Той не се намира само в млечните продукти, а и в много храни от растителен произход като зеленолистни зеленчуци, ядки, бобови култури, семена и др. Най-богат на калций е сусамът. Така че прибавете към дневното си меню лъжица сусамов тахан. За да се подобри усвояването на ценния минерал от организма, може да ви помогне 3 таблетки Шуслерова сол №2 калциев фосфат на ден, а също и витамин А и витамин С. Те подпомагат нормалното преминаване на калция през клетъчните мембрани.

 

Изпитвате глад за мазни или тестени храни – причина за това отново може да е недостигът на калций в организма, но също и нарушаване на алкално-киселинното равновесие. Повишена киселинност на тъканите в тялото се получава при прекомерна употреба на храни, богати на животински мазнини и протеини, на бързи въглехидрати, при нездравословен начин на живот с хроничен стрес и обездвижване и др. За връщане на нормалните нива на алкално-киселинния баланс трябва да промените начина си на хранене с балансирана диета - минимум 70% пресни плодове и зеленчуци ежедневно. Чаша топла вода с лимон сутрин например помага за алкализирането на тялото. В битката за добри навици и добро здраве ще ви помогне също Шуслерова сол №9 натриев фосфат – важен минерал за регулирането на алкално-киселинното равновесие. Солта подпомага преработването на мазнините и е незаменима в борбата за тънка талия. Приемайте по 3 таблетки от нея всеки ден поне 2-3 месеца.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна