IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
16:46 | 5 юни 2016
Обновен: 05:50 | 17 април 2024

Кои обувки са вредни за краката?

По материала работи: Златина Добрева
Кои обувки са вредни за краката?

Чехлите крокс са много популярни, но според ортопеди не трябва да се носят продължително, защото са вредни за стъпалата, съобщи в. "Сънди експрес".


"Тези обувки не хващат стабилно петата. Когато петата е нестабилна, пръстите се натоварват повече и това може да доведе до тендинит, деформации, проблеми с ноктите, мазоли", обясни чикагският специалист д-р Меган Лейхи.

 

Същите проблеми предизвикват още джапанките и обувките без пета.


Според д-р Алекс Кор, който е президент на Американската академия по спортна ортопедия, най-важната част от една обувка е тази, която свърза петата с пръстите. Ако обувката там се огъва, може да предизвика болки в стъпалата. Чехлите крокс са известни с гъвкавите си подметки.


"Единствените пациенти, за които чехлите може да са уместни, са тези с много висок свод, или с много подути крака и глезени", каза д-р Кор. Той обаче не препоръчва в никакъв случай тези чехли да се носят 8-10 часа дневно.


"Кроксите са подходящи да отидеш с тях до плажа или басейна, но не и за дълга разходка", добави д-р Лейхи.


"Освен това децата се спъват и падат повече, когато са с такива обувки", каза още специалистът, цитиран от Дарик и БТА.

Коментари

Новини Варна