IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
15:58 | 22 юни 2016
Обновен: 05:52 | 17 април 2024

Грешките в храненето, които водят до запек

Пропускане на хранения

По материала работи: Юлиян Атанасов
Грешките в храненето, които водят до запек

Запекът – състояние, което засяга мнозина, най-често се дължи на нездравословни навици, свързани с хранителния режим. От недостатъчната консумация на вода до повишената консумация на пикантни и обработени храни... Ето някои от грешките, свързани с храненето, които могат да доведат до запек...

 

Не пием достатъчно вода

 

Добре известно е, че дехидратацията на организма е сред най-честите причини за запек. Обратното твърдение също важи – поддържането на организма хидратиран е сред начините да намалим този риск. Може да включим в хранителния режим и прясно изцедени плодови сокове, кокосова вода, както и повече супи.

 

Пропускане на хранения

 

Редовното гладуване също може да повиши риска от констипация. Липсата на вода и храна може да само да влоши състоянието. Пропускането на закуската сутрин също ни излага на опасност от състоянието, затова е препоръчително да се храним регулярно.

 

Пикантни храни

 

Те са най-лошият враг на хората, които са изложени на повишен риск от запек, тъй като допълнително дразнят стомаха и влошават състоянието. Жените също са съветвани да не консумират пикантни храни в продължение на поне 40 дни след раждане. Причината е повишеният риск от запек.

 

Рафинирани храни

 

Препоръчително е да стоим далеч от тези храни, тъй като в тях не се съдържат фибри, а ако има такива, количествата им са много малки. Това също е рисков фактор по отношение на запека. Като превантивна мярка следва да заменим рафинираните храни с такива, които са богати на фибри.

 

Кафе

 

Ако имаме навик да започваме деня си с чаша кафе, е препоръчително да го сменим със зелен чай. Причината е, че кофеинът обезводни организма и следователно може да повиши риска от запек.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна