IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
16:16 | 11 септември 2016
Обновен: 15:16 | 16 май 2025

Сомелиерите – по-устойчиви на Алцхаймер и Паркинсон

Хората със силно развито обоняние имали по-плътни части на мозъка

По материала работи: Юлиян Атанасов
Сомелиерите – по-устойчиви на Алцхаймер и Паркинсон

Сомелиерите са по-малко податливи на болести като Алцхаймер и Паркинсон, съобщи Фокс нюз.Изследване на Кливландската клиника в Лас Вегас сочи, че при професионалните дегустатори, които имат силно развито обоняние, частите на мозъка, най-често засягани от болестта на Алцхаймер и Паркинсон, са по-плътни.

 

"Има вероятност да се окаже, че ако определени части на мозъка са по-плътни, имат по-голям шанс да устоят на такъв тип заболявания", твърди д-р Сара Банкс от Кливландската клиника в Лас Вегас, пише БТА.Банкс е направила скенер на мозъка на 13 професионални сомелиери и 13 души, които не се вълнуват от характеристиките на виното, докато подлагала обонянието им на аромата на вино и плодове. При дегустаторите мозъчната реакция към миризмата била в пъти по-силна, особено в частите на мозъка, които отговарят за паметта.

Четете още: Срещу затлъстяване... градинарство

Коментари

Новини Варна