Водата от сладките картофи помага в отслабването

Не я изхвърляйте!

Водата от сладките картофи помага в отслабването

Сладките картофи са не просто сладка алтернатива на обикновените картофи. Те могат да помогнат в регулирането на теглото и кръвното налягане. Дори отпадъчната вода от варенето на сладките картофи би могла да се използва в регулирането на теглото и неутрализирането на натрупаните мазнини, отбелязва az-jenata.bg.


Това сочат данните от няколко независими проучвания, пише medicalnewstoday.com.


Сладките картофи съдържат изключително питателни и здравословни вещества. Сред тях са витамините от група В, антиоксиданти, витамин А, витамин С, даващи енергия и стимулиращи образуването на нови кръвни клетки. Веществата в сладките картофи се свързват дори с превенцията на различни видове рак.


Отпадната вода от сладките картофи е много богата не само на изброените вещества, но и на скорбяла, която има силни ефекти при отслабването и помага за ускоряването на храносмилането и топенето на мазнините. Това установява изследване, публикувано в списанието Heliyon.


Също така екип от японски учени от Националната земеделска изследователска организация по храните провел експерименти, свързани с отпадните води от сладките картофи след варене. Те също потвърждават положителните ефекти на тази вода и дори планират разработване на програма за включването ѝ в промишлен мащаб.
 

Според тях, въздействието ѝ срещу глобалното затлъстяване би било много ефикасно. В световен мащаб се произвеждат повече от 100 милиона метрични тона сладки картофи годишно. 90% от тази реколта се отглежда в развитите страни. Ето защо планът би имал ефект, смятат изследователите.
 

Сладките картофи са много подходящи за изработка на различни промишлени храни като паста, бонбони, пектин, брашно и нишесте. Резултатът от тази промишленост обаче е изхвърлянето на отпадните води от обработката им в океаните и реките. Вместо природата да се поставя в риск от тази вредна практика, отпадните води от обработката биха могли да бъдат филтрирани по специални технологии и използвани за получаване на храни и напитки, помагащи в отслабването.


Водата от сладките картофи влияе на телесното тегло, редуцира мастната тъкан и потенциално подобрява цялостния здравен статус, смятат изследователите.
 

Експеримент с лабораторни мишки показва, че водата от сладките картофи намалява драстично холестерола, триглицеридите и обръща процеса на чернодробната стеатоза само за месец. Това има положителни ефекти върху страдания като метаболитен синдром, инсулинова резистентност, диабет тип 2.

 

Новини

Коментари

Лайфстайл
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата