Дни преди Гергьовден на Рибната борса в морската столица човешкото присъствие е доста рехаво. Търговци се оплакват, че по цял ден седят със скръстени ръце, защото в момента не се купува много риба. Докато в началото на декември, дни преди празника на морето – Никулден, тържището се пука по шевовете от желаещи да си купят риба, сега, в началото на май, мераклиите да хапнат морски дарове са малко. „Явно агнешкото ги привлича повече сега“ – шегува се продавачка, която в началото се плаши от издайническия тефтер и записваща журналистка. След като разбира, че не върша нищо недобронамерено и просто преглеждам цените, се успокоява и допълва, че винаги, във всички сезони, хората са предпочитали прясна риба. „Вкусове има всякакви, не мога да кажа коя риба се купува най-много. За всички е важно стоката да е прясна. Търсят се мидите. Пресни са, тази сутрин са вадени“ – допълва търговката.
Борсата изобилства от прясно извадени черноморски миди след дългата пауза през зимните месеци. Цената е около 3,50 лв. за кг. Пъстървата върви по 9,50 лв., хамсията – 4,50 лв., трицоната – 1 - 3 лв., паламудът - 10 лв., ципурата – 15 лв., чернокопът - 7 лв., лавракът - 15 лв., сафридът - 10 лв., хамсията – 4,50 лв., каята - 4 лв., раците - 10 лв., скумрията – 5 - 6 лв., кефалът - 6 лв., октоподът – 12 лв. за кг. Живи охлюви вървят по 3 лв. за килограм.
ЕЛИ МАРИНОВА
Снимки АВТОРЪТ
Коментари