IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
13:50 | 24 април 2014
Обновен: 16:24 | 22 юли 2024

Едва 2 на сто от незрящите имат работа

Едва 2 на сто от незрящите имат работа

По материала работи: Златина Добрева
Едва 2 на сто от незрящите имат работа

Едва 2-3 процента от незрящите хора във Варненска и Добричка област са наети на работа. Това съобщи председателят на Регионалната организация на Съюза на слепите в България Методи Андонов. Той посочи, че към момента в предприятието на слепите във Варна работят само 10 - 12 души с нарушено зрение. Андонов добави, че в Регионалната организация на незрящите членуват 1280 души. Заради изключително ниската им трудова заетост днес се проведе среща в Дома на културата на слепите, на която присъстваха представители на Бюрото по труда – Варна, и дирекция „Социално  подпомагане“. Целта бе незрящите да получат информация за предлаганите социални услуги в системата за подпомагане на хората с ниски доходи и програмите за заетост на хората с увреждания. Срещата бе част от проекта „Създаване на център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания“.
„Основната цел на проекта е да излезем от голямата социална изолация, в която се намираме. С него ще запознаем обществеността с възможностите на слепите да работят“, обясни Методи Андонов.
Павлина Христова от дирекция „Социално подпомагане“ – Варна, разясни какви интеграционни добавки имат право да получават незрящите. Те могат да бъдат за транспорт, телекомуникационни и информационни услуги, балнеолечение и рехабилитация. Помощта се определя от степента на увреждане.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна