IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:50 | 19 юни 2017
Обновен: 17:01 | 30 април 2024

90% от кожния рак е лечим, ако се открие навреме

80% от уврежданията на кожата настъпват до 18-годишна възраст и са предпоставка за меланоми с напредване на годините

По материала работи: Ставри Таргов
90% от кожния рак е лечим,  ако се открие навреме

90% от кожния рак е лечим, ако се открие навреме. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“  д-р Вилияна Ганчева, специалист по кожно-венерически болести. Затова е много важно при всяко съмнение за проблеми с кожата да се потърси веднага дерматолог, добави тя.

 

През лятото човек се излага повече на слънце и би следвало да взима предпазни мерки. Високите температурите и влажността се отразяват зле на кожата и могат да доведат до гъбични инфекции. Безконтролното излагане на слънчеви лъчи пък може да предизвика преждевременно стареене, нежелани пигментации, увреждане на очите, влошаване на някои кожни болести и други.

 

Най-елементарните предпазни мерки са човек да не се излага на преки слънчеви лъчи от 11 до 16 ч., когато интензитетът им е най-силен. Важно е също да се излиза навън винаги с шапка, очила и подходящи дрехи. Това важи с особена сила за малките деца. 80% от уврежданията на кожата настъпват именно до 18-годишна възраст и след това са предпоставка за кожни тумори, предупреди д-р Ганчева.

 

Тя каза също, че слънцезащитните средства като различни кремове например, трябва да се ползват 20 минути преди излагането на слънце. Освен това тялото трябва да се маже на всеки 2 часа, тъй като при къпане и плуване намазаното се отмива. Има и друго. Когато ползваме  защитен крем, не бива да смятаме, че можем да стоим по-дълго на плажа или да отидем там в 12 часа, каза още дерматологът.

 

Съветът на специалиста е при всеки кожен обрив, болка, сърбеж по кожата или нехарактерни бенки да се търси веднага специализирана помощ.

Иван Барбов

Ставри Таргов

 

Още във видеото     "Щрихи от утрото" (19.06.2017) - Какви опасности за кожата крие лятото?

Коментари

Новини Варна