Национално изложение „Фестивал вино и храна“ ще се проведе от 25 до 27 април в Двореца на културата и спорта във Варна. В него ще участват над 50 винарски изби и производители на хранителни продукти от цялата страна. Те ще покажат своите сирена, меса, хлебни изделия, вина и др. Изложението е под надслов „Изберете българското“ и се организира от Черноморската регионална лозаро-винарска камара – Варна, сдружение „Съюз произведено в България“, Българска асоциация на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация на професионалните готвачи. Събитието е подкрепено от община Варна.
„Основната цел на фестивала е да се изгради връзка между винари, специалисти, занимаващи се с храна и туристическия бранш“, коментира инж. Цанко Станчев от организаторите.
В изложението ще има и зона „Ресторантът“. В нея шеф-готвачът Петър Йоргов и екипът му от българската асоциация на професионалните готвачи ще предложат на посетителите гурме меню, приготвено от подбрани продукти, произведени в България. Храната ще бъде различна през трите дни на фестивала. Във Варна са едни от най-добрите готвачи на тази кухня и се смята, че градът е гурме столицата на България, разкриха организаторите.
Шеф Йоргов посочи още, че България е на трето място по износ на трюфели. Продукцията отива главно в Италия и Румъния.
„Фестивал вино и храна“ е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата.
Деница Стойчева
Фестивал на виното и храната започва във Варна
Фестивал на виното и храната започва във Варна
22.04.2014 | 13:24 ч. Обновена: 08.06.2025 | 09:06 ч.
0

Фестивал на виното и храната започва във Варна
Новини
-
Путин обяви пред Тръмп, че Русия няма да се откаже от целите си в Украйна
-
Има загинал при инцидент във военния завод "Арсенал" в Казанлък
-
Холивуд потъна в скръб! Почина Майкъл Медсън
-
Дават пристанище "Варна" на концесия
-
Оставиха зам.-кмета на София Барбутов в ареста
-
Григор Димитров е в третия кръг на "Уимбълдън"
Общество
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата
Коментари