IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
17:10 | 2 юли 2017
Обновен: 10:22 | 21 април 2024

Ухапванията от кърлежи във Варна се превръщат в напаст

105 души са пострадали за седмица

По материала работи: Ставри Таргов
Ухапванията от кърлежи във Варна се превръщат в напаст

Ухапванията от кърлежи се превръщат в напаст, сочат последните данни от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. През седмицата 105 души са потърсили медицинска помощ, с 13 повече от предходната.

 

84 от тях са от Варна, останалите – от селища в областта. Статистиката сочи, че средно над 20 души на ден търсят доктор за изваждане на кърлежи.

 

През миналата седмица са регистрирани и 4 зарази, предавани от паразитите. Става дума за 2 случая на лаймска болест и 2 на марсилска треска.

 

Бумът от ухапванията се обяснява с топлото и влажно време и избуялите треви. Съветът е след всеки излет сред природата и преминаване през неокосени полянки и градинки човек да оглежда тялото си за забити паразити. В много случаи те попадат по дрехите и впоследствие – по кожата.

 

Ако бъде изваден до 24 часа, кърлежът трудно може да навреди. Във всички случаи е необходима консултация с медицинско лице, тъй като последствията може да са лаймска болест, марсилска треска, ку-треска, тетанус и други.

 

Най-добре е убитият кърлеж да се занесе за изследване в РЗИ, за да се разбере каква зараза е пренасял и съответно какъв антибиотик да се предпише, напомнят епидемиолозите.  

 

През миналата седмица във Варненска област са регистрирани 35 случая на чревни инфекции, срещу 32 от предходната. Става дума за 29 ентероколита, 1 салмонелозa, 2 ротавирусни ентерита и 3 вирусни хепатита.

 

Има също 21 случая на варицела, 9 на скарлатина и по1 вирусен и бактериален менингит.

 

През имунизационния кабинет на инспекцията са преминали общо 77 души. Проведени са общо 40 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 8 души.

 

9 души са проверили безплатно и анонимно своя ХИВ-статус, съобщават още от РЗИ – Варна.

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна