IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
11:13 | 22 октомври 2014
Обновен: 19:30 | 7 май 2024

Преглеждат безплатно състоянието на белите дробове

Всеки може да се тества безплатно по безопасен и лесен начин утре от 10 до 14 часа пред Козирката във Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Преглеждат безплатно състоянието на белите дробове

Всеки може да тества безплатно по безопасен и лесен начин състоянието на белите си дробове утре от 10 до 14 часа пред Козирката във Варна. Поводът е Световният ден на спирометрията, който се отбелязва на 23 октомври. Кампанията се организира от Българското дружество по белодробни болести, съобщи на пресконференция неговият председател доц д-р Диана Петкова, началник на отделение в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.
Кампанията, която сега се провежда в общо 12 града в страната, се прави за трети пореден път. През м.г. са се тествали близо 800 варненци, като при 15-16% от тях са открити отклонения в дишането. Те са насочени към допълнителни изследвания и лечение.
Целта на скрининга е ранно откриване и превенция на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), характерна за пушачите, и брохиалната астма. Според данните на СЗО през 2020 г. ХОББ ще бъде третата причина за смъртност в световен мащаб. Предпоставките за нея са масовото тютюнопушене и лошото качество на въздуха заради отоплението с дърва и въглища.
Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна