IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:33 | 17 юли 2017
Обновен: 17:39 | 30 април 2024

Започна Седмицата на водното спасяване

В рамките на кампанията тази година за първи път ще се проведе лятно училище по спешна помощ

По материала работи: Пламен Янков
Най-често удавянията стават във вътрешни водоеми, без изградена спасителна служба или на плажове след приключване на работното време на спасителите, каза доц. д-р Димитър Ставрев, инструктор в БЧК.  Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Седмица на водното спасяване стартира във Варна. В рамките на пет дни на плажовете ще бъдат проведени демонстрации и отиграване на инциденти, свързани с удавяне и спасяване. Целта е гражданите да се запознаят с опасностите и рисковете, които крият водоемите и да се придържат към правилата определени от спасителните органи.

 

Постоянно се стремим чрез превенции да напомним на семействата и учителите  да запознават децата с правилата, които е необходимо да се спазват около и във водните басейни, заяви на пресконференция Илия Раев, председател на областната организация на БЧК – Варна. Организацията раздава ежегодно над 10 000 листовки, в които са описани правилата и какво не бива да се прави във водните басейни.

 

Към община Варна работят две комисии, които отговарят за откриването на плажовете. До момента на територията на града и курортите са отворени 161 басейна за къпане. Те са  270 - 280  на брой, което означава, че поне 100 от тях работят нелегално, без необходимите сертификати за развиване на подобна дейност.

 

В национален мащаб БЧК подготвя 1300 водни спасители, а нуждата на страната е за не повече от 1100, което означава, че кадри има. Варненският БЧК подготвя около 100 нови водни спасители годишно. За изминалата година във Варна са заверени 585 талона след проверка на вече работещите в сектора, които се явяват ежегодно за установяване на тяхната физическа пригодност, а реално нуждата от спасители по крайбрежието е не повече от 270 човека.

 

Тъй като проблемите у нас са свързани основно с работната заплата, нашите кадри отиват да работят в Гърция, Испания, Маями и т.н., където месечното възнаграждение не пада под 1000 евро. Докато българският спасител работи за максимална заплата от 1000 – 1200 лв.

 

Прави впечатление, че много често удавените са деца, оставени без надзор, заяви по време на пресконференцията доц. д-р Димитър Ставрев, инструктор в БЧК и преподавател в катедрата по Бедствени ситуации и морска медицина на МУ – Варна. Инцидентите стават най-често във вътрешни водоеми, без изградена спасителна служба или много често на обекти на плажове след приключване на работното време на спасителите, добави д-р Ставрев.

 

Според доцента у хората липсва дисциплината и мисленето сами да се погрижат за собствената си безопасност.

 

372 000 души годишно загиват от удавяне в света, сочи статистиката на СЗО.  У нас тази бройка е около 130 -140 души, уточни доц. Ставрев.

 

Тази година за първи път във Варна ще се проведе лятно училище по спешна помощ и темата за удавянията ще бъде включена в тази лятна академия.

 

Не обстоятелствата правят удавянията, а незнанието на хората как да се справят с тях, бяха думите на Велислав Цеков – председател на Сдружението на специалистите по водно спасяване . Това до голяма степен се определя не само от плувната култура, но и от общата култура в семейството. Свидетели сме непрекъснато на влизания във водата при вдигнат червен флаг. Самите родители са лош пример за децата си. Предстои най-кошмарният месец за спасителите - август, когато морето тогава става особено опасно. Най-лошото е, че хората не си вземат и поука на база статистика, добави Цеков.

 

Относно действащата Наредба по водно спасяване, той заяви, че многократно са сезирани компетентните органи за проблемите в нея. Наредбата е изработено през миналия век - през 1996 г. Логично е да е изживяла времето си и да се нуждае от съответните корекции и актуализация, но това до момента не се е случило, уточни Велислав Цеков.

 

Ето какво включва Седмицата по водно спасяване

 

18 юли – вторник

9ч. – Демонстрация по водно спасяване на плаж в курорта Златни Пясъци. Представяне на инцидент с давещ се в зоната на отговорност на Спасителен пост и действия на спасителя за преодоляване на ситуацията.

 

13 ч. – Лекция на доц. Димитър Ставрев във Варненско лятно училище „Въведение в спешна помощ“ за студенти и млади лекари –зала „Панорама 2“, РЗИ.

 

19 юли – сряда

11 ч. – Демонстрация по водно спасяване в курорта Св.Св. Константин и Елена.

 

20 юли – четвъртък

10 ч. – Демонстрация по водно спасяване плаж в курорта „Камчия“.

 

18 ч. Десети турнир по водно спасяване на море за действащи спасители.

 

21 юли – петък

9ч. – Кръгла маса по проблемите на водното спасяване - заседателна зала ОС на БЧК – Варна.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Коментари

Новини Варна