IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
14:33 | 25 юли 2017
Обновен: 13:16 | 7 май 2024

Даряват бойно знаме от походите на Гарибалди на Музея на Възраждането

По материала работи: Слав Велев
Даряват бойно знаме от походите на Гарибалди на Музея на Възраждането

 

Едно от бойните знамена – участник в походите на Гарибалди, ще бъде подарено на Музея на Възраждането във Варна.

На  27 юли от 16 ч. в сградата на ул. Л. Заменхоф 21 почетния консул на Италия г-н Антонио Таркуинио ще връчи дарение „Гарибалдийско знаме“. Знамето е притежание на италианския професор Алберто Кафарелли - историк, изследовател и колекционер от Реджо Ди Калабрия, Италия. Според неговите думи, мястото на тази реликва е в музея и това дарение е    „знак на солидарност,    знак на обединението на народи, които обичат справедливостта и свободата, които се вдъхновяват от героичното минало, за да построят по-добро бъдеще“.  

 

Знамето е носено от Винченцо Пиетрогранде. Съвсем млад, Пиетрогранде е обзет от ентусиазма на италианското Рисоржименто и личността на Джузепе Гарибалди. Заедно със своя приятел Амос - помощник в сладкарница, напуска родния си град и се присъединява към доброволците, които се събират в Куарто през май 1860 г., за да достигнат до Сицилия в амбициозния план за обединение на Италия.

 

 Поради младежката си възраст двамата са разпределени в работата по почистване и обслужване на кухнята. Самият Гарибалди учи Винченцо да готви яйца във вода, поради липсата на олио. Утешава го, когато получава наказание за несвършена работа. За Винченцо Пиетрогранде Гарибалди е идол, символ на желанието за освобождаване и възмездие на Италия.

 

 Винченцо Пиетрогранде е заедно с Гарибалди в Теано на срещата му с Виктор Емануил  II ,  както и в последвалите кампании в Аспромонте - 1862 г. и Ментана - 1867 г. Заедно със своя другар Амос до края на живота си участва във всички събори на Гарибалдийците, носейки "своето" бойно знаме и още едно - с герба на Савоя, винаги облечен в червената си риза и носейки малка сабя.

 

 Удостоен е с медал и пенсия за участието му във военните действия на гарибалдийците.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна