IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
11:42 | 4 август 2017
Обновен: 01:37 | 3 май 2024

С концерт на Мирослава Кацарова започва модулът "На границата с класиката" от ММФ "Варненско лято"

На сцената в английския двор на археологическия музей ще излезе и джаз трио, както и Варненският камерен оркестър

По материала работи: Слав Велев
С концерт на Мирослава Кацарова започва модулът "На границата с класиката" от ММФ "Варненско лято"

Международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще гостува в Археологическия музей през август. Концертите от модула „На границата с класиката“ ще са в Английския двор. Това са най-отворените към различни музикални стилове и жанрове прояви в рамките на фестивала. Включени са проекти от артистичните зони на джаз, фолклор и етно.


Първият концерт е на Мирослава Кацарова. Той ще бъде на 10 август от 21 часа. Заедно с нея на сцената в Английския двор на музея ще излязат  джаз триото Мирослав Турийски – пиано, Младен Димитров  - перкусии и Веселин Веселинов-Еко - бас, както и Варненският камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев.  

 


 „Чакам с нетърпение концерта във Варна – признава Мирослава Кацарова пред организаторите на фестивала. – Голяма част от песните ще се представят за първи път в тази формация - с камерен оркестър с джаз трио и солист Мартин Ташев – тромпет и флюгелхорн, под диригентството на Ганчо Ганчев. „Time After Time” е един проект, който за първи път направих в Пловдив през декември, но сега, за втората си среща с публиката, той ще е обогатен, ще звучи по-различно, дори и поради факта, че оркестърът е по-многоброен, оркестрациите са обновени от Мирослав Турийски. Събрала съм песни, които са лично мои любими, те разказват нашите истории, не само своите собствени, които се съдържат в текста и навярно принадлежат на самите разказвачи. Това са и нашите лични истории - на музикантите и на  публиката“ , казва изпълнителката.


Проектът взема името на знакова песен на Синди Лоупър от 80-те години на миналия век. В него ще открием и още запомнени дълго след тяхното време песни като „Shape Of My Heart“ на Стинг и „Cucurrucucú paloma“ – мексиканската емблема на 50-те с жива препратка към лентата „Говори с нея“ на Алмодовар. Още една много любима песен на Мира Кацарова ще чуем във Варна - „Aguas do Marco“ на Антонио Карлос Жобим, позната на музикантите като парчето с най-дълъг текст. „Текстът й е просто колаж от думи, но всъщност е една истинска еманация на самия живот, нищо че на пръв поглед няма логика. Всяка дума в него е като история. Ще изпея и още една песен от моя последен албум „Le Tango Solitaire“ – тя е по инструментална пиеса от филма „Пина“ на Вим Вендерс, но с разрешението на композитора я превърнахме в песен с текст на френски, който аз написах. Сега оркестрацията е нова. И разбира се, ще изпълня „My Cinema“ на Миро Турийски по мой текст на български език. За първи път ще я пея на живо и се надявам варненската публика да види в нея, че това е моето кино, това е моята история, с моите лични символи“, разказва Мирослава Кацарова. 


Ценена за изтънчените си интерпретации на боса-нова, тя обещава да изпълни на фестивалната сцена и бразилски песни, а и няколко композиции без оркестъра, които ще бъдат изненадата на вечерта.


В следващия концерт в рамките на модула „На границата с класиката“ ще прозвучат импровизации върху класически и български теми, изпълнени от  Константин Костов трио. В последната проява от гостуването на Международния музикален фестивал в Археологическия музей, на сцената в Английския двор ще се представи хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. 

 

 

Коментари

Новини Варна