IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:53 | 27 септември 2017
Обновен: 15:06 | 15 април 2024

В СОУПЧЕ „А.С. Пушкин“ и в ИУ ще учат португалски

Нашето зелено вино се продава добре в България, съобщи посланик Луиш Фераш

По материала работи: Пламен Янков
Н.Пр. Луиш Фераш беше във Варна за откриването на дните на португалската култура, които започнаха вчера и ще продължат до 30 септември. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Обучение по португалски език ще започне от тази учебна година в СОУПЧЕ „А.С. Пушкин“, а от следващата и в ИУ - Варна. Това съобщи португалският посланик Н.Пр. Луиш Фераш по време на откриването на дните на португалския език и култура във Варна. „Нашият език не е толкова труден за усвояване. Както всеки език от латински произход има малко по-сложна граматика, но не мисля, че е по-труден за чужденците отколкото българският да речем. Подобен е на френския, който е доста популярен в различни части на света“ – каза пред медийна група „Черно море“ Луиш Фераш. Изучаването на португалски език в училища и университети в България е една от задачите на посолството. Той вече е въведен в София, Пловдив, Бургас, а от тази година и във Варна. „Днес португалският език е вторият по говоримост в интернет и петият в световен мащаб. Използват го близо 265 000 000 души“, каза още португалският посланик. 

 

Луиш Фераш беше специален гост на откриването на дните на португалската култура във Варна. Те ще продължат до 30 септември с различни прояви. Първата от тях е фотоизложба, която е подредена във фоайето на ФКЦ. Снимките показват различни красиви кътчета на Португалия и са правени от българин. 200 000 са българите, които живеят в Португалия. Значителен е броят и на смесените бракове. „Често се срещам с португалци, които са посещавали България. Моите сънародници обикновено предпочитат черноморските курорти. Не са за подценяване и възможностите за зимен туризъм. България има прекрасни планини и сняг. Ние в Португалия също имаме, но по-малко и там заради надморската височина нямаме възможност да караме ски“ – разказа още Луиш Фераш. 


Дипломатът работи у нас от 5 години. „България беше голяма изненада за мен, защото я познавах малко преди да дойда тук като посланик. С всяка изминала година я опознавам и харесвам все повече. За мен най-тъжно е, че Варна не е столица на страната. Това наистина ми е любимият град и го казвам, не защото съм тук. Обичам градове на море и е обяснимо предвид страната, от която идвам. Тръгвайки към България, смятах, че тук ще открия един славянски народ, но всъщност мисля, че срещнах средиземноморски народ и нямам предвид само физическото излъчване, но и манталитетът на хората. Според мен българи и португалци много си приличат“, сподели посланикът. 


От следващата година 4 пъти седмично ще има полети между София и Лисабон, което според Луиш Фераш ще активизира контактите между двете страни. Посланикът увери, че има инвеститорски интерес от страна на Португалия към Варна в сферата на корабостроенето, но преговорите са на начален етап. Според Луиш Фераш двете страни поддържат добър диалог и гаранция за това е съществуването от 2015-а и на Българо-Португалската търговска камара. По думите му най-търсеният португалски продукт във Варна е зеленото вино. Сериозен е интересът и към португалското кино. За четвърта поредна година в София се организира фестивал на португалското кино, за който билетите вече се изкупуват седмици по-рано. „А знаете ли с какво португалците свързват България? Футболът! Емил Костадинов, Ивайло Йорданов, Красимир Балъков. Всички знаят тези български футболисти, които са играли в португалски отбори. Футболът е първата, най-близка и спонтанна връзка между народите и по-добре, че го има. Ще ви разкажа какво ми се случи по време на откриването на учебната година в 18-о училище в София, където говорих с децата от втори клас, които изучават португалски език. Попитах едно от тях защо учи португалски, отговорът му беше – за да мога да си говоря с Кристиано Роналдо (смее се…). Но това е толкова важна причина, колкото тази един лекар да разговаря с колегата си от Португалия да речем. Португалия трябва да бъде позната и чрез фадо музиката, чрез кухнята си и чрез виното – Порто е наш запазен знак. Цялата държава, градовете, пейзажите, природата, всичко си заслужава да се посети… „ –завърши той. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Коментари

Новини Варна