IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
15:24 | 4 ноември 2014
Обновен: 07:05 | 27 март 2024

Стоматолози точат Здравната каса

Един вади зъб два пъти, друг слага несъществуваща пломба

По материала работи: Ставри Таргов
Стоматолози точат Здравната каса

Варненски лекар по дентална медицина е извадил един и същ зъб на пациент в два поредни месеца. Друг негов колега, който също има договор с РЗОК, е поставил рекорд, като е отчел направена пломба на изваден зъб.
Най-честите нарушения на работещите със Здравната каса стоматолози са, че не вписват в здравноосигурителните книжки на пациентите извършените манипулации, както и че отчитат неизвършена дейност, което се установява при проследяване на зъбния статус на пациента през годините.
През деветмесечието РЗОК – Варна, е извършила 251 финансови проверки на индивидуални, групови практики и дентални центрове в морския град, а заедно с експерти от НЗОК са проверени още 44 индивидуални и две групови дентални практики. За сравнение ще посочим, че за същия период на миналата година са проверени 63 лечебни заведения за дентална помощ.
Жалби на пациенти срещу лекари по дентална медицина за отчетена, но неизвършена дейност, са били предмет на медицински проверки в 14 индивидуални и две групови практики във Варна. Контролните акции се правят с консултант – лекар по дентална медицина, и с активното съдействие на пациента. При установяване на истината и ако манипулациите наистина не са извършени, в интегрираната информационна система на НЗОК се възстановяват правата на пациента да ползва денталния пакет по каса, а стоматологът се задължава да върне неоснователно получените суми за неизвършената дейност и му се налага санкция.
За деветмесечието експертите на Здравната каса са наложили близо 35 000 лева санкции на проверените стоматолози и са начислили за възстановяване на неоснователно получени от тях суми в размер на 25 000 лева. През миналата година за същия период са наложени санкции в размер на 30 000 лева, а са начислени за възстановяване на неоснователно получени суми над 10 000 лева.
От началото на тази година работи персонализираната информационна система на НЗОК, която предоставя възможност на лекарите по дентална медицина да проверяват с единния граждански номер на пациента колко дейности от полагащия се по каса дентален пакет е използван, съобщиха от РЗОК - Варна.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна