IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:11 | 18 март 2014
Обновен: 11:50 | 13 април 2024

„Енерго-Про”: Винаги сме плащали на НЕК

„Енерго-Про”: Винаги сме плащали на НЕК

По материала работи: Златина Добрева
„Енерго-Про”: Винаги сме плащали на НЕК

Плащанията на „Енерго-Про” към НЕК никога не са били спирани или забавяни. Това се казва в съобщение на електроразпределителното дружество, изпратено до медиите.
Компанията винаги е изпълнявала двустранните договори с НЕК и винаги е плащала коректно своите задължения. Всеки месец „Енерго-Про” плаща навреме на НЕК за доставената енергия и на ЕСО за такса пренос и достъп високо напрежение, твърдят от Енергото.
През декември 2013 г. и януари 2014 г. плащанията към НЕК бяха намалени с размера на суми, които НЕК дължи на нашата компания за задължително изкупуване на енергия по Закона за енергията от възобновяеми източници, информират от „Енерго-Про”.
Според компанията през споменатите месеци „Енерго-Про Продажби” напълно законно е прихванала сумите, които са дължими на Енергото от НЕК по задължителното изкупуване на зелената енергия за периода от 1.VІІ.2012 г. до 30.VІ.2013 г.
Тъй като НЕК не изпълни своето задължение да покрие дължимата на „Енерго-Про Продажби” компенсация за разходи за изкупуване на зелена енергия, през декември 2013 година и януари 2014 година „Енерго-Про” прихвана общо 46,3 милиона лева, казват от компанията. Прихващането беше извършено от текущите месечни суми, които компанията дължеше на НЕК за доставяната електроенергия, се казва още в съобщението на Енергото.
Поради некомпенсираните разходи за изкупуване на зелена енергия през 2012 и 2013 г. „Енерго-Про” изпадна в тежка финансова ситуация, която се усложни още повече през 2013 г. в резултат на поредицата от намаления на цената на електроенергията, оплакаха се от енергоразпределителното дружество.
Чрез прихващането „Енерго-Про” направи нужното, за да гарантира доставките на ток и да защити интересите на жителите в Североизточна България, твърдят от Енергото.

Коментари

Новини Варна