IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:42 | 18 март 2014
Обновен: 11:30 | 27 април 2024

Екшън план спасява интегрирания транспорт на Варна

Екшън план спасява интегрирания транспорт на Варна

По материала работи: Златина Добрева
Екшън план спасява интегрирания транспорт на Варна

Реализацията на проекта за интегриран градски транспорт на Варна закъснява сериозно. Това стана ясно от отчет за изпълнението на основните дейности, изнесен на заседанието на ресорната комисия към Общинския съвет в морския град. Към момента е реализиран само един от десетте компонента, обясни инж. Биляна Якова, която е ръководител на проекта. Той се отнася до доставката на новите автобуси, които вече са пуснати в експлоатация, уточни тя. Работата по всички останали закъснява, като две от обявените обществени поръчки – за публичност и финансов одит, са обжалвани. По едната дори има и решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което я връща в начален етап. Процедурата за изпълнение на мерки за разпространение на информация е спряна, защото двама от членовете на комисията за избор на изпълнител не са отговаряли на изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП).
Общо четири конкурса се бавят към момента, коментира още инж. Якова. Закъснението отново се дължи на обжалвания и последващото съгласуване с Управляващия орган на финансиращата европейска програма.
Все още не функционира и новосъздаденото по проекта общинско предприятие, което ще се занимава с продажбата на билети и ще се разплаща с превозвача. То ще започне работа едва след като бъде изготвена новата транспортна схема на града, която също е в момент на предначална подготовка. “Стартирала е процедура за избор на консултантска фирма, която да изготви предварителен проект на транспортната схема на Варна. Конкурсът е организиран от Европейската банка, а там сроковете са в рамките на 3 - 4 месеца”, обясни още инж. Якова. Тя разкри, че екипът разполага с “Екшън план”, по който ще действа, за да компенсира забавянето. “Първа стъпка ще бъде да се сведат до минимум грешките на администрацията при организиране и провеждане на обществените поръчки”, коментира инж. Якова.
Проектът за интегриран градски транспорт предвижда редица мерки по организацията на движението във Варна. Тук влиза ремонт на съществуващата инфраструктурна мрежа в града и изграждане на високоскоростно трасе от „Владиславово” и „Почивка”.
Всички мероприятия по реализацията на проекта трябва да приключат до юни 2015 г. Срокът може да бъде удължен до октомври догодина, разкри зам.-кметът на Варна по европейските въпроси Бисер Младенов. “Ако случайно някои дейности бъдат просрочени след 10.2015 г., те могат да бъдат прехвърлени към следващ програмен период, успокои още той.
Слав Велев

Коментари

Новини Варна