IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:23 | 18 март 2014
Обновен: 01:17 | 13 април 2024

Митрополията прави великденски четения

Митрополията прави великденски четения

По материала работи: Златина Добрева
Митрополията прави великденски четения

Църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий" във Варна  организира „Великденски четения”. Инициативата се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Идеята на организаторите е по време на великия пост да спомогнат за духовното просвещение и  обогатяване на вярващите, но да провокират и онези, които все още не са прекрачили прага на храма. Началото ще се постави днес от 18 ч. в концертното студио на Радио Варна с лекция-концерт на тема: „Покаянието във великопостните песнопения“. Лектор ще е протойерей Кирил Попов (дългогодишен диригент на Софийския свещенически хор и църковния хор при Катедралния храм „Св. Неделя” гр. София). Някои от споменатите в лекцията песнопения ще прозвучат в изпълнение на дамски камерен хор при храм ”Св. Атанасий” под диригентството на Евгения Григорова.
Следващата лекция е на 23 март от 11 часа, в храм ”Св. Атанасий”. Темата е „Земя или огън“ (християнският поглед върху кремирането на телата), а лектор е протойерей Дончо Александров, предстоятел на храма.
В два последователни дни отново в храм  „Св. Атанасий” ще се състоят заключителните лекции. На 29 март от 17 часа ще се разгледа темата: „Постът като принцип на живота” (за смисъла на поста, диетата и вегетарианството). Гост лектор е доц. Мариян Стоядинов, зам.-декан на Богословския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Протойерей Добромир Димитров, преподавател в Богословския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, на 30 март от 11 ч. ще говори по темата: „Смърт и възкресение“.

Коментари

Новини Варна