IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
13:12 | 24 октомври 2017
Обновен: 15:32 | 3 май 2024

Апелативен съд - Варна посреща делегация от Върховния областен съд на Нюрнберг

Това е втората визита на немските магистрати в морската столица

По материала работи: Пламен Янков
Апелативен съд - Варна посреща делегация от Върховния областен съд на Нюрнберг

Днес започна официалното посещение на делегация от Върховния областен съд-Нюрнберг, Германия в Апелативен съд - Варна. Това е втората визита на немските магистрати в морската столица, след като през 2015 година новите ръководства на двете институции, подновиха партньорството, започнало със Споразумение за сътрудничество преди 12 години. Гостите отново са водени от президента на съда д-р Кристоф Щрьоц, придружаван от зам. председателя на институцията Манфред Швердтнер и съдия Байерлайн. 


Първата дискусия между ръководствата на Апелативен съд – Варна и Върховния областен съд на Нюрнберг беше посветена на публичните комуникации на двете институции. Обсъдиха се въпроси, свързани с взаимодействието на съдилищата с медиите и с обществеността. Представиха се добрите практики в това отношение в Нюрнберг и във Варна. 

 


 

Апелативен съд – Варна запозна гостите с последните си проекти, свързани с образователни и социални институции. Огромен интерес предизвика проектът, благодарение на който Апелативен съд – Варна оказва социална и институционална подкрепа на школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“. Гостите разгледаха третата изложба – живопис и релефи на Свилен Георгиев в специално създадения по този проект изложбен салон в Апелативен съд.  Интерес предизвика и проектът за „Гражданско наблюдение върху работата на Апелативен съд – Варна“, който се осъществява след подписания преди година Меморандум за сътрудничество и партньорство между съда и ВСУ „Ч.Храбър“ и ИУ – Варна.

 


През следващите два дни, делегацията от Върховния областен съд на Нюрнберг ще посетят съдилища от апелативния съдебен район и ще се запознаят със спецификата на работата в тях. Ще гостуват в Окръжен съд – Шумен и в Окръжен съд – Разград, като ще имат възможност да разгледат архитуктурни и исторически забележителности от региона на Североизтока – старата българска столица във Велики Преслав, Мадарския конник, Гробницата в Свещари, Втората българска столица Плиска, възстановения дворец и Двора на кирилицата.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна