IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
14:27 | 14 март 2014
Обновен: 22:33 | 1 май 2024

Откриват центъра за костномозъчна трансплантация в края на май

Откриват центъра за костномозъчна трансплантация в края на май

По материала работи: Златина Добрева
Откриват центъра за костномозъчна трансплантация в края на май

Център за костномозъчна трансплантация ще бъде открит в края на май в УМБАЛ „Света Марина“, съобщи ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов. Той посочи, че центърът ще е най-модерният в страната. Сега такъв има само в София, като този във Варна ще е по-модерен и с оборудване на много високо ниво. Инвестицията възлиза на 2 млн. лв., отпуснати по проект. В работата са се включили екипи от болници в Германия, Франция и Великобритания.
Проф. Иванов посочи, че в момента много пациенти от България преминават границата, за да им бъде извършена костномозъчна трансплантация.
„Огромен ресурс отива за лечение на граждани в чужбина. Крайно време е тези пари да бъдат инвестирани в България. Това е стратегическа задача и на университета, и на универитетската болница“, заяви ректорът. Неговата цел, е вместо парите на гражданите да отиват във Фонда за лечение в чужбина, те да бъдат инвестирани в българското здравеопазване. Професорът е убеден, че лечението и интервенциите, които се провеждат зад граница, могат да се извършват от родните ни лекари. „Огромна част от интервенциите, финансирани от фонда, могат да се извършват тук, като ще бъдат дадени далеч по-малко средства“, коментира проф. Иванов. По думите му сегашната политика източва българското здравеопазване.
Пример е случаят на 12-годишния Антоан от Варна. Детето е на 6 години, когато му е поставена диагнозата болест на Кушинг, едно изключително рядко заболяване. За животоспасяваща операция в Англия е поискана сумата от 60 000 лв., която е непосилна за семейството на Антоан. Родителите решават да се върнат в България и тук за нея са дадени 1500 лв. Майката на Антоан Нина Атанасова сподели, че днес синът й се радва на щастливо детство. Неговото заболяване бе диагностицирано от проф. д-р Виолета Йотова, началник на многопрофилната детска клиника в УМБАЛ „Света Марина“. Тя и нейният екип осъществи цялостната грижа за  момчето и неговото излекуване.
Проф. Йотова посочи, че у нас е възможно „затварянето на кръга“, тоест диагностицирането, лечението и проследяването на пациентите с редки болести да се извършва в специализирани за това центрове. Познатите на медицината редки заболявания са между 5000 и 8000.
По повод Деня на хората с редки болести, който бе в края на февруари, днес в Медицинския университет бе открита изложба. В нея са включени 12 фотографии на 12 души с 12 редки заболявания. Инициативата е съвместна между Асоциацията на студентите медици и Националния алианс на хората с редки болести.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна