Варна 14°
fallback
Общество
11:34 | 27 октомври 2017
Обновен: 08:10 | 2 май 2024

Награди за принос към науката раздаде във Варна Съюзът на учените

В МУ се провежда научна конференция „Науката в служба на обществото - 2017”

По материала работи: Юлиян Атанасов

Почетен член“ на Съюза на учените от днес е проф. д-р Пламен Илиев, ректор на Икономическия университет – Варна. Званието му бе дадено за неговата дългогодишна активна дейност и заслуги за развитието на Съюза. С „Почетен знак“ бе награден д-р Йордан Бояджиев за значим принос в работата на секция „Технически науки“.  Статуетка на Съюза на учените ще бъде връчена на Иван Портних, кмет на община Варна няколко дни по-късно, тъй като той не бе на церемонията днес.

 

Наградите си Съюзът връчи в рамките на научната конференция „Науката в служба на обществото  - 2017”, която се провежда във втора аудитория на Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов”. Форумът е заключителен в рамките на инициативата "Месец на науката” - Варна 2017.

 

Интерес предизвикаха  докладите:

– “Философията и науката на инките”, Хуан Естебан Юпанки Вилялобос, поет, писател, философ, художник и университетски преподавател, лидер на индианските общности в северната част на Перу.

 

– „Настоящето и бъдещето на космическите изследвания у нас”, проф. д-р Димитър Теодосиев, председател на Научния съвет на Институт за космически изследвания и технологии – БАН.

 

Конференцията продължи със заседания по секции: „Медицина и дентална медицина”, „Икономически науки”, „Технически науки”, „Социални, стопански и правни науки”, „Морски науки и технологии” и „Океанология”.

 

Снимки Пламен Гутинов

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
919 коментара
fallback
fallback