IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:30 | 13 март 2014
Обновен: 04:03 | 8 май 2024

До дни изплащат заплатите в Тубдиспансера

До дни изплащат заплатите в Тубдиспансера

По материала работи: Златина Добрева
До дни изплащат заплатите в Тубдиспансера

Платежните нареждания за заплатите за ноември и декември в Тубдиспансера са подписани и парите трябва да стигнат до медиците до дни. Това съобщи пред комисията по здравеопазване към Общинския съвет зам.-кметът д-р Лидия Маринова. Става дума за гласуваните от местния парламент 75 000 лв. Закъснение в изплащането няма, защото по закон трябваше да изчакаме 14 дни от приемането на бюджета на Варна за 2014 г., уточни зам.-кметът.
Това са обаче последните пари за заплати от общината, стана ясно на заседанието на комисията. По закон местната администрация няма право да изплаща възнаграждения на болница, която е търговско дружество. Във връзка с тежкото й финансово състояние и стачната готовност на персонала бе решено да бъде създадена работна група, която да потърси спешно решение за близкото бъдеще. В нея ще участват представители на здравната комисия и на общинската дирекция по здравеопазване. Последните данни сочат, че към момента Тубдиспансерът има задължение към различни доставчици в размер на 334 000 лв. Близо 82 000 лв. от тях са към „Залива47-СП“, която доставя диетичната храна на туберкулозноболните. Фирмата продължава доставките, но си е потърсила правата в съда.
Все още няма одобрена методика за нашата работа през т.г. от страна на държавата, затова нямаме никакви постъпления на централно ниво, каза пред комисията управителят на Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания д-р Станимир Киряков. Според старата методика лечебното заведение получаваше по 30 лв. за леглоден при реални разходи 78,90 лв. Това го тласка към фалит от 3 години насам и само общината засега го предотвратява.
Проблемът е, че държавата абдикира от болницата, която е държавна, каза д-р Маринова. През м.г. например община Варна е осигурила финансова помощ в размер на 414 000 лв., докато делът на държавата е едва 334 000 лв. По подобна схема са доведени до фалит тубдиспансерите в Пловдив и Шумен.
Ще припомним, че медиците и персоналът на Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания във Варна преминаха към ефективни стачни действия от 6 март. Всеки ден от 9,30 до 10,30 ч. те прекратяват работа и не обслужват за час пациентите.


Медицинският управител подаде оставка
Управителят на Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания във Варна д-р Станимир Киряков подаде оставка. Предизвестието му изтича идната седмица. Напускам по лични причини, каза той пред комисията по здравеопазване. Неговото предложение за временен заместник е д-р Борян Иванов. Той ще изпълнява длъжността временно до обявяване на конкурс. За това обаче ще е нужно одобрението на Общинския съвет.
Ще припомним, че д-р Киряков представи оздравителен план за Тубдиспансера, но не се намериха пари за реализацията му.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна