IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:27 | 10 ноември 2014
Обновен: 12:52 | 21 април 2024

Приютиха нови 7 изоставени деца в приемни семейства

Малчуганите от дома във „Виница“ ще бъдат премествани поетапно в центрове за настаняване от семеен тип

По материала работи: Ставри Таргов
Приютиха нови 7 изоставени деца в приемни семейства

Нови 7 изоставени деца са настанени в приемни семейства през октомври. Сигналите за 3 от тях са дошли от родилните домове във Варна. Останалите 4 са били гледани в биологичните им семейства, но по различни причини родителите се оказали в невъзможност да го правят. В някои от случаите бащата или майката са отишли на гурбет в чужбина, в други е ставало дума за тежка болест. Това наложи да предприемем спешни мерки и да настаним малчуганите в приемни семейства, каза за в. „Черно море“ Анна Конукова, ръководител на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна.
Тя уточни, че през октомври нито едно дете в риск не е настанено в Дома за медикосоциални грижи в кв. “Виница”. Малчуганите там сега са едва 60, след като минали години броят им достигаше 200. Почти всички са с увреждания или с риск от увреждания и се нуждаят от сериозни медицински грижи. След приключване на процеса на деинституционализация те ще останат на същото място, но структурата, в която ще се лекуват, ще е като детски хоспис, обясни Конукова. Тя добави, че извеждането на малчугани от дома във „Виница“ върви с добри темпове. През октомври 1 дете е настанено в приемно семейство, а друго е върнато при биологичните му родители благодарение на социалните служби. Други 3 са преместени в центрове за настаняване от семеен тип. Едното е изпратено в Нови пазар, другите 2 в къщичката в район „Вл. Варненчик“. Преместването ще продължи, след като новите 7 центъра за настаняване от семеен тип във Варна бъдат готови, увери Анна Конукова. В момента вече се набира активно персонал за къщичките във „Владиславово“, обобщи тя.  
Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна