IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:48 | 15 ноември 2017
Обновен: 02:10 | 2 май 2024

Подготвят мерки срещу замърсения въздух във Варна

Актуализираната програма за подобряване на качеството му се изготвя с европейски средства

По материала работи: Пламен Янков
Подготвят мерки срещу замърсения въздух във Варна

Общината готви актуализирана програма за подобряване на качеството във въздуха във Варна. Това стана ясно на заседанието на постоянната комисия по европейски въпроси и международно сътрудничеството към Общинския съвет. Програмата предвижда набелязване на мерки срещу запрашеността на въздуха с фини прахови частици във Варна. Нейното актуализиране е по искане на Министерството на околната среда и водите, което пък е съобразено с изискванията на Брюксел и евентуалната заплаха от санкции. 

 

Програмата се изготвя с европейско финансиране на стойност 232 000 лв. Във връзка с това комисията одобри заемообразно финансиране от бюджета на община Варна за 2017 г. на допустими разходи в размер до 96 000 лв. Парите са за хонорари на специалистите, работещи по програмата. Тези средства ще бъдат възстановени след получаване на авансовите и междинните плащания от управляващия орган на програмата. 


Комисията даде също съгласието си община Варна да участва като партньор в проекта City Changer Cargo Bike(„Товарно колело, променящо града“) на ЕК, в който са включени общо 11 градове по света, като водещият е Мехелен, Белгия. Става дума за инициатива, непозната засега у нас. Тя включва използване на велосипеди за превоз на малки пощенски пратки, за доставки на материали и други с цел опазване на околната среда. Засега Варна ще е само със статут на наблюдател и ще трупа опит от градовете партньори. На по-късен етап може да се премине и към внедряване на велосипедната услуга и във Варна. Във връзка с това комисията се съгласи община Варна да осигури 50 000 евро за готовност за включване в проекта. Парите ще бъдат възстановени по линия на програмата, която не изисква съфинансиране. 


СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна