IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
13:17 | 19 февруари 2014
Обновен: 04:07 | 12 април 2024

Пневмония повали 134 души за месец и половина

Пневмония повали 134 души за месец и половина

По материала работи: Златина Добрева
Пневмония повали 134 души за месец и половина

76 души са лекувани с тежки пневмонии през януари, а от началото на февруари до 18 февруари са постъпили 58 болни. Това съобщи доц. д-р Йордан Радков, началник на белодробната клиника с интензивно респираторно отделение в УМБАЛ „Света Марина“. Грипната вълна не е отминала и всеки ден се приемат болни със сериозни усложнения и в тежко състояние, добави той. Лекуваме ги и това значимо надхвърля стойността на клиничната пътека, призна специалистът.
Здравното заведение е препълнено с пациенти в тежко състояние след грип. Белодробната клиника разполага с 50 легла, които вече са заети и дори са поставени кушетки. Препълнена е и клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Клиничната пътека обаче определя престой в болницата между 5 и 7 дни, а по-тежкоболните се лекуват 10 - 20 дни. Така разходите многократно надхвърлят стойността на клиничната пътека, уточни доц. Радков.
Особено опасен е грипът за бременните, като тук са лекувани две жени в тежко състояние, които със съдействието на специалистите от Специализираната АГ болница са родили успешно. Жените са върнати обратно в клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на УМБАЛ „Света Марина”, а децата са настанени в неонатологията на АГ болница. И двете майки са с тежка пневмония, като едната дори е развила и менингит, но засега лечението е успешно.
Съветът на специалистите е при първи симптоми за грип веднага да се потърси лекарска помощ. Не трябва да се посяга веднага към антибиотиците. До 48 часа след оплакванията веднага трябва да се започне лечение с антигрипните препарати тамифлу или реленца. Грипът е особено тежка вирусна инфекция и не бива да се постъпва безотговорно към собственото си здраве, съветва доц. Радков. Той каза още, че има хора, които не обръщат внимание в началото на заболяването, и идват в болница късно с тежки усложнения, което променя хода на заболяването.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна