IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:50 | 12 февруари 2014
Обновен: 04:30 | 25 април 2024

В ДКЦ 1 Света Клементина” преглеждат безплатно за рак

В ДКЦ 1 Света Клементина” преглеждат безплатно за рак

По материала работи: Златина Добрева
В ДКЦ 1 Света Клементина” преглеждат безплатно за рак

В ДКЦ 1 Света Клементина” започна вторият етап на профилактичната програма за скрининг на онкологичните заболявания. Проектът „Спри и се прегледай” се реализира с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, съфинансирана от Европейския съюз. Поради сравнително трудната процедура здравното министерство продължава инициативата, като ДКЦ 1 „Света Клементина” е избран за изпълнение на проекта.
Със заповед на управителя д-р Иван Иванов са определени съответните специалисти от здравното заведение, които ще извършват прегледите. Всички пациенти, които получат писмо, че са избрани за проекта, могат да посетят центъра, където безотказно и безплатно ще им бъдат направени необходимите прегледи. Конкретните дейности по проекта са насочени към скрининг и превенция на трите най-често срещани видове рак - на маточната шийка, на млечните жлези и на дебелото и правото черво.
На скрининг подлежат следните целеви групи:
За рак на маточната шийка са определени жени на възраст от 25 до 60 години, като включва преглед при АГ-специалист и вземане на цитонамазка;
За рак на млечните жлези са жени от 50 до 69 години, като се включва мамографски преглед;
За рак на дебелото и правото черво са жени и мъже навършили 50 години, което включва анализ за скрита кръв във фекалиите за рак на дебелото черво и ректума и преглед при специалист хирург, гастроентеролог и интернист.

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна