IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
06:22 | 11 февруари 2014
Обновен: 16:34 | 15 май 2024

Варненската жандармерия пое към Силистра

Варненската жандармерия пое към Силистра

По материала работи: Златина Добрева
Варненската жандармерия пое към Силистра

Селата в областта ще бъдат охранявани от местната полиция
Варненските жандармеристи поеха вчера рано сутринта към Силистра. Според анализа на вътрешното министерство специализираните екипи от морската столица няма да пазят в областта, тъй като варненските села не са включени в рисковите зони.
„Засега жандармерията ни наистина отива в Силистра. Тъй като локацията на частите се сменя периодично, се очаква после момчетата да бъдат предислоцирани в Разград, Търговище и Шумен. Това става по преценка на ръководството на МВР. Във варненските села също ще бъде засилен контролът, но това ще бъде осъществено с преразпределение на патрулно-постовата дейност. Там ще бъдат изпратени екипи на охранителна и криминална полиция“. Това обясниха за „Черно море“ от дирекцията на варненската полиция.
Специализираните полицейски действия, които бяха разпоредени лично от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, стартираха вчера на територията на цялата страна. Те бяха наложени като противодействие на ширещата се битова престъпност, множеството случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места. В полицейските действия участват служители на дирекция „Специализирани полицейски сили“ - жандармерията, при ГД “Национална полиция“ и на областните дирекции на МВР.
Седемте подразделения на жандармерията участват в операцията с общо 54 екипа от 146 служители и 45 автомобила на територията на 12 области - София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Сливен, Бургас и Силистра.
Създаден е оперативен щаб, който всекидневно ще изготвя анализ на резултатите от дейността и в зависимост от тях и в тясно сътрудничество с дирекциите на полицията в страната  силите на специализираните подразделения ще бъдат насочвани приоритетно към населените места, където има необходимост.
На територията на Софийска област вчера бяха изпратени 7 екипа от 28 служители със 7 автомобила. Съвместно с колегите си от областната дирекция на МВР те участват в 14 наряда, които осъществяват патрулно-постова дейност в малки и отдалечени населени места в 7 общини – Ихтиман, Ботевград, Своге, Самоков, Костинброд, Сливница и Елин Пелин. По време на операцията е предвидено на територията на София област смесените екипи да посетят и да участват в охраната на обществения ред и противодействието на престъпността в общо 10 града, 157 села и 48 махали.
Варненските жандармеристи имат същите задачи, като засега те ще подсигуряват спокойствието в силистренските села, които по данни на полицията са едни от най-рисковите точки в страната. Акцията е безсрочна и ще продължи до падането на необходимостта. Това е целта на операцията – спокойствието на хората, категорични са шефовете на звената на жандармерията в страната. Областните дирекции на МВР вече са направили необходимия анализ за местата с концентрация на битова престъпност, като предстои тежковъоръжените униформени да започнат да извършват проверки в набелязаните цели и да се включват в планирани специализирани операции.
Операциите ще са по различно време, денем и нощем, на различни места, с различен брой хора и техника. Мобилизиран е целият личен състав на жандармерията, ще се използва и целият технически капацитет. Започват и проверки в заложните къщи, в пунктовете за изкупуване на цветни метали, както и на незаконните площадки за скрап, където най-често се пласират откраднатите от селата вещи.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна