IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:33 | 6 февруари 2014
Обновен: 16:41 | 15 май 2024

Преглеждат безплатно за рак

Преглеждат безплатно за рак

По материала работи: Златина Добрева
Преглеждат безплатно за рак

През последните години СБАЛОЗ – Варна, реализира ежегодна профилактична програма, чиято цел е ранна диагностика на онкологичните заболявания. Презумпцията е, че колкото по-рано се открие едно заболяване, толкова по-големи са шансовете на пациента, а лечението е по-щадящо и по-евтино.
Първият етап от кампанията стартира на 10 март и ще продължи до 21 март. Обект на безплатните прегледи ще бъде профилактиката на рак на млечната жлеза, на
на маточната шийка и на дебелото черво, който се отчита като най-прогресивно нарастващия вид онкологично заболяване в последните две-три години.
Желаещите могат да се запишат предварително на регистратурата на болницата на телефон 052/ 975 840. Определените часове за профилактични прегледи в периода на кампанията са: сутрин – от 10 до 12 ч. и след обяд – от 14 до 16 ч.
Призоваваме гражданите да провеждат стриктно годишни профилактични прегледи, защото това е единственият им шанс заболяването им да бъде открито и лекувано навреме, предупредиха от лечебното заведение.
Програмата на болницата доказа своята ефективност в годините. Благодарение на нея десетки пациенти получиха шанс за по-успешно лечение.
Базирайки се на успеха на тази профилактика, екипът на СБАЛОЗ – Варна, разработи дългосрочна мащабна програма, която да стане част от общинската политика в областта на здравеопазването и превенцията на обществено-значимите заболявания още през 2012 г. Докато тя намери място в програмата на община Варна за развитие на здравеопазването в по-дългосрочен план, СБАЛОЗ – Варна, продължава традиционната си програма за профилактика.
Към края на 2013 г. в „СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков – Варна” са регистрирани 22 939 болни, от които 17 207 от Варна и областта и 5732 – от Добричка област. През 2013 г. новооткритите случаи на онкологични заболявания са 3271, от които 2269 от Варненска област, 754 – от Добричка област и 248 пациенти, чието жителство е от други области в страната.
През 2013 г. в Диагностично-консултативния блок на болницата са проведени 2606 профилактични прегледа. 1236 от тях са гинекологични. При тях са открити 22 случая на рак на маточната шийка.
В статистиката при мъжете продължава да води ракът на простатата, следван от този на белия дроб, на кожата и на дебелото черво.
При жените „черната” класация се води от рака на млечната жлеза, следван от този на кожата, на дебелото черво и на маточното тяло.

Коментари

Новини Варна