IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
06:42 | 5 февруари 2014
Обновен: 00:45 | 16 май 2024

Предлагат мерки за по-добра връзка между средното и висшето образование

Предлагат мерки за по-добра връзка между средното и висшето образование

По материала работи: Златина Добрева
Предлагат мерки за по-добра връзка между средното и висшето образование

Предложение да се организират различни дейности за подобряване на връзката между средното и висшето образование във Варна отправи общинският съветник Медиха Хамза на заседание на комисията по наука и образование към местния парламент вчера. Според нея трябва да се провеждат периодични срещи с представители на вузове, училища, Регионалния инспекторат по образованието и общината. Целта е да се оформят предложения за това как биха могли да си сътрудничат. Самата Хамза също представи няколко идеи. Една от тях е ученици да посещават лабораториите в университетите, като по този начин младежите ще добият по-ясна представа за желаното професионално развитие. Друго предложение, което лансира Хамза, бе изнасянето на учебен материал от университетски преподаватели, като информацията бъде представена по интересен начин. Тя сподели и още една идея - успешни проекти на ученици да бъдат представени в различни училища.
Според Медиха Хамза предложенето може да бъде включено като част от програмата на община Варна за квалификация и насърчаване на педагогическите кадри, като за целта програмата може да бъде преименувана.
Хамза посочи, че във Варна липсва връзка между средното и висшето образование. Директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Лилия Христова се съгласи с думите й и посочи, че проблемът се коментира многократно, но липсват действия за разрешаването му. Тя припомни, че община Варна вече организира регулярни срещи с представители на висшето образование в града, като на следващата среща предложението ще бъде обсъдено с тях. Хамза уточни, че за реализирането на предложенията не е нужно финансиране от общината.
„Повече от 20 години е нарушена връзката между основно, средно и висше образование. Всяка стъпка, която общината предприеме в тази посока, е важна“, коментира Христова.
Вчера се коментира и предложението да се организира срещa между представители на неправителствени организации, които работят в сферата на социалните дейности и образованието, с община Варна, за да не се препокриват дейностите им. На заседанието стана ясно, че от образователната дирекция е била поискана справка за това дали има дублиране на дейности и е установено, че няма.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна